Ta roladka wieprzowa z pysznym farszem podbije serca Twoich gości swoim smakiem i aromatem. Nie wymaga żadnych specjalnych składników, z wyjątkiem kawałka wieprzowiny, który można przygotować w ciągu godziny bez gotowania.

- 1,5-2 kg mięsa wieprzowego (karkówka, pierś lub polędwica)
- 200 g pieczarek
- 150 g cebuli
- 100 g sera twardego
- 4-6 ząbków czosnku – do smaku
- 2-3 łyżeczki musztardy
- sól, pieprz czarny mielony, suszone zioła – do smaku i inne przyprawy – do smaku
- 1 łyżka stołowa miodu (lub sosu sojowego
Oczyść i umyj grzyby, a następnie pokrój je na niezbyt cienkie plasterki.
2. Obierz cebulę i pokrój ją w ćwierćplasterki.
Rozgrzać patelnię z niewielką ilością oleju roślinnego, dodać cebulę i smażyć do uzyskania brązowego koloru, regularnie mieszając. Następnie dodaj grzyby i gotuj je razem z cebulą, aż będą gotowe. Na koniec doprawić solą, wymieszać i zdjąć patelnię z ognia. Upieczone warzywa przełożyć na talerz i pozostawić do ostygnięcia.

Zetrzeć ser na tarce o dużych oczkach.
5. Obrać i zmiażdżyć ząbki czosnku.
6. Umyj dobrze mięso i osusz je papierowymi ręcznikami. Mamy 1,7 kg łopatki wieprzowej.

7. Weź ostry nóż, zrób podłużne nacięcie na całej długości i uformuj z kawałka mięsa cienki placek o grubości ok. 1,5 cm.

8. Powstały w ten sposób placek zbij tłuczkiem do mięsa, zwracając szczególną uwagę na krawędzie. Jeśli masz grubsze żebra, przejedź po nich nożem i zrób nacięcia na powierzchni.

9. Następnie wykonaj nacięcia w kształcie rombu na całej powierzchni mięsa, aby ułatwić marynacie przeniknięcie do mięsa.

10. Weź rozgnieciony czosnek i natrzyj nim dobrze całe mięso. Następnie posmarować je odrobiną musztardy.

11. Posolić kotlet schabowy. Należy pamiętać, że na 1 kg mięsa dodaje się 10 g soli. Doprawić czarnym pieprzem. Użyliśmy mieszanki czarnego pieprzu i mielonego jałowca. Mięso dobrze natrzeć dodanymi przyprawami i posypać suszonymi ziołami (oregano i bazylia).
Wskazówka: Można dodać inne przyprawy do smaku.
12. Dodaj jeszcze kilka składników, np. sól i pieprz, i dodaj jeszcze trochę soli i pieprzu.

Następnie posypać grzyby startym serem.

Rozwałkuj powstałe ciasto na wałek. Postaraj się, aby był on jak najbardziej zwarty. Na koniec zabezpiecz rolkę sznurkiem kuchennym.

Wyłóż blachę do pieczenia folią i posmaruj jej dno odrobiną oleju roślinnego. Umieść na nim rolkę stroną ze szwem w dół.

Wymieszaj łyżeczkę musztardy z odrobiną miodu i soli. Rozprowadź masę na powierzchni bułki. Posypaliśmy ją również mieszanką suszonych papryczek.

Przygotuj długi pasek folii, złóż go na trzy części i przykryj nim rolkę. Tak przygotowane mięso pozostaw do zamarynowania na 2-3 godziny (a najlepiej na całą noc).

Po zamarynowaniu zdejmij folię, włóż roladki do piekarnika nagrzanego do 220°C i piecz przez 30 minut, aż uzyskają złotobrązową skórkę. Następnie ponownie przykryć folią i piec przez kolejną godzinę w temperaturze 190°C.
Wyjąć bułkę z piekarnika. W razie potrzeby można posypać papryką i piec bez formy przez kolejne 10-15 minut w temperaturze 220°C.

Wyjmij roladkę na deskę do krojenia i – jeśli oprzesz się pokusie spróbowania jej smaku – pozostaw ją na kilka minut do ostygnięcia. Następnie ostrożnie pokrój go w plastry i podawaj z wielką ochotą!
