Pieczone ziemniaki z mięsem mielonym. Przygotowanie tego dania zajmie tylko kilka minut, a Ty będziesz mieć pyszny, syty obiad.

- 2 łyżki stołowe przecieru pomidorowego
- 2 szklanki wrzącej wody
- 140 g sera
- koperek
Następny:
- 250 g kapusty
- 550 g mielonego mięsa wołowego
- 1 cebula
- 20 g kopru
- 60 g mąki (3 łyżki stołowe)
- przyprawy – do smaku
- czarny pieprz – do smaku
- papryka
- 2 ząbki czosnku
- 40 ml oleju roślinnego słonecznikowego
- 2 jajka
Na puree ziemniaczane:
- sól i pieprz – do smaku
- 30-40 ml mleka
- 60 g sera
Kapustę drobno posiekać i dodać do miski razem z mieloną wołowiną, drobno startym czosnkiem, posiekaną cebulą, mąką, koperkiem, solą, pieprzem, papryką i olejem. Wymieszaj wszystkie składniki razem.


2. Dodaj jajka i ponownie wymieszaj.
3. Zanurz ręce w wodzie i uformuj kluski do pożądanej wielkości i kształtu. Najważniejsze jest to, aby były one tej samej wielkości.

4. Blachę do pieczenia posmarować olejem i ułożyć kawałki smażonej wieprzowiny w rzędach. Pomiędzy nimi należy zostawić trochę miejsca.

5. Zanurz palce w wodzie i przyciśnij je trochę do herbatników, aby utworzyć coś w rodzaju gniazda.

6. Wstaw blachę do piekarnika na 30 minut i piecz w temperaturze 200°C.
7. Ugotuj ziemniaki i zetrzyj je na puree. Dodać ser starty na tarce o dużych oczkach, mleko, sól i pieprz do smaku i dobrze wymieszać.

8. Uformuj z puree ziemniaczanego małe kulki wielkości placka i ułóż je na wierzchu po wyjęciu z piekarnika.

9) Wymieszaj koncentrat pomidorowy z wrzącą wodą i dodaj na dno patelni.

10. Posypać tartym serem i piec jeszcze 25-30 minut w temperaturze 200°C.

Można podawać ze świeżą sałatką.
