Strona główna PRZEPISY Wołowina z warzywami, która jest miękka jak masło i nie trzeba używać...

Wołowina z warzywami, która jest miękka jak masło i nie trzeba używać noża, aby ją zjeść

Wołowina, w przeciwieństwie do wieprzowiny, wymaga nieco dłuższego czasu gotowania, aby była całkowicie miękka. Zamiast tego otrzymasz maślany, delikatny stek, do którego zjedzenia nie będziesz potrzebował nawet noża! Jesteśmy pewni, że spodoba Ci się ten przepis na wołowinę na warzywach.

Hovězí maso na zelenině
Źródło: retete-usoare.eu

 

Wołowina na warzywach

 

  • udziec wołowy lub cielęcy (o grubości około 2,5 cm)
  • sól i mielony czarny pieprz (do smaku)
  • olej roślinny słonecznikowy
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka mielonej czerwonej papryki
  • 1 czerwona papryka
  • 1 marchew
  • 1 pomidor
  • 800 ml wody
  • 1 łyżka stołowa mąki

 

Wołowinę pokroić w cienkie plastry. Przykryć plastikową torebką i ubić tłuczkiem kuchennym. Następnie posolić i popieprzyć mięso z obu stron mielonym czarnym pieprzem.

Hovězí maso na zelenině
Źródło: retete-usoare.eu

2. Masuj je po obu stronach olejem roślinnym słonecznikowym i suszonym rozmarynem. Umieść naczynie w lodówce i pozwól mięsu marynować się podczas przygotowywania pozostałych składników.

Hovězí maso na zelenině
Źródło: retete-usoare.eu

3. Na patelni rozgrzanej z olejem podsmażamy przez 2 minuty obraną i pokrojoną w kostkę cebulę, a następnie dodajemy mięso i smażymy pod przykryciem przez 5 minut z każdej strony.

Hovězí maso na zelenině
Źródło: retete-usoare.eu

4. Doprawić mięso odrobiną papryki i drobno posiekanym ząbkiem czosnku.

Hovězí maso na zelenině
Źródło: retete-usoare.eu

5. Po 10 minutach dodaj na patelnię pokrojoną w kostkę paprykę, marchewkę i pomidora. Obrać pomidory ze skórki. Gotuj mięso z dodanymi warzywami przez kolejne 15 minut.

Hovězí maso na zelenině
Źródło: retete-usoare.eu

6. Po 15 minutach dodaj 200 ml wody i gotuj przez kolejne 15 minut.

Hovězí maso na zelenině
Źródło: retete-usoare.eu

7. Dodaj kolejne 200 ml wody i gotuj przez kolejne 15 minut.

8. Wyjąć mięso na talerz. Następnie zmiksuj warzywa i soki z patelni za pomocą blendera.

Hovězí maso na zelenině
Źródło: retete-usoare.eu

9. Włóż mięso z powrotem na patelnię i dodaj kolejne 400 ml wody. Gotować pod przykryciem przez 20 minut.

10. W misce wymieszaj łyżkę mąki z odrobiną zimnej wody i wlej mieszaninę na patelnię. Wymieszaj, a następnie dopraw solą i pieprzem do smaku, pozostaw na patelni z założoną pokrywką przez kolejne 10 minut, a następnie zdejmij z ognia.

Hovězí maso na zelenině
Źródło: retete-usoare.eu

11. Wyjąć mięso na talerz i podawać z sosem.

Hovězí maso na zelenině
Źródło: retete-usoare.eu

Otrzymasz delikatny i soczysty stek. Ciesz się nim w gronie najbliższych!