Jeśli nie wiesz, co przygotować dla rodziny na deser, a szukasz czegoś smacznego, szybkiego i zrobionego z niewielu składników, to ta pyszna szarlotka jest dokładnie tym, czego potrzebujesz. Spróbuj ją zrobić. Smak tego ciasta mile Cię zaskoczy.

Wypełnienie:
- 2 jabłka
- 30 g masła
- 20 ml wody + 20 ml soku z cytryny + cynamon + 20 g cukru
Na ciasto:
- 1 jajko
- 40 g cukru
- 200 g kwaśnej śmietany
- 50 g masła
- 10 g proszku do pieczenia
- 130 g mąki zwykłej
1) Przygotowanie nadzienia: jabłka obrać z gniazd nasiennych i pokroić w plastry o grubości ok. 1 cm.

Rozgrzej patelnię z 30 g masła. Dodaj jabłka, wodę, sok z cytryny, cynamon i cukier. Wymieszać szpatułką i przykryć pokrywką. Gotować na wolnym ogniu do miękkości.

3. Przygotować ciasto. Następnie dodaj kwaśną śmietanę i masło i ponownie wymieszaj.

4. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszaj składniki.

5. Dodaj mleko i mieszaj, aż powstanie cienkie i kremowe ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, dodaj kolejne 20 ml mleka.


6. Dodaj ciasto do nadzienia jabłkowego na patelni. Gotuj sernik, pod przykryciem, na małym ogniu przez 10-12 minut.


7. Obróć talerz na drugą stronę i smaż pod przykryciem jeszcze przez około 5-7 minut. Sprawdzić wykałaczką, czy ciasto jest gotowe.

8. Przełożyć na talerz, pokroić w plastry i podawać z apetytem.


Jeśli chcesz, możesz posypać je cukrem pudrem.
Ciasto bardzo dobrze wyrasta, jest puszyste, miękkie i bardzo smaczne.