Kiedy wracasz do domu późnym wieczorem, jesteś głodny, ale ostatnią rzeczą, na jaką masz ochotę, jest stanie godzinami przy kuchence, z pomocą przychodzi przepis na szybką, łatwą i pyszną kolację. Koniecznie wypróbuj dziś ten przepis na leniwe knedle ziemniaczane.

Leniwe knedle ziemniaczane
- 500 g ziemniaków
- 150 g mąki
- 2 łyżki stołowe semoliny
- 20 g masła
- sól i czarny pieprz do smaku
- pół łyżeczki papryki
- kminek do smaku
- 1 cebula
- 1-2 łyżki stołowe oleju roślinnego słonecznikowego
- 1 jajko
Ziemniaki obrać, pokroić na kawałki i dodać do garnka z wodą. Aby przyspieszyć gotowanie, dodaj również odrobinę oleju roślinnego. Gotuj je, aż będą gotowe.

2. Usuń wodę z ziemniaków, przełóż je do miski i rozgnieć tłuczkiem.
3. Dodać masło i wymieszać. Następnie dodać przyprawy, jajka i kaszę mannę i ponownie wymieszać.

4. Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na rozgrzanej patelni z odrobiną masła i oleju do uzyskania brązowego koloru.
5. Przesiej mąkę i wmieszaj ją do masy ziemniaczanej.

6. Otrzymane ciasto przełożyć do płaskiego naczynia i rozprowadzić za pomocą naoliwionej łopatki.

7. Umieść garnek z wodą i odrobiną soli (1 łyżeczka na 2 litry) na ogniu i doprowadź do wrzenia.
Łyżką maczaną w oleju formować pierogi i wrzucać je do gotującej się wody. Gotować przez 5-7 minut. Dodaj do wody odrobinę oleju, aby zapobiec przywieraniu.

9) Odsącz pierogi z wody, przełóż je na talerz i podawaj z apetytem!

Otrzymasz miękkie i smaczne pierogi. Idealny na szybki lunch lub kolację. Idealne połączenie ziemniaków i smażonej cebuli, gdy trzeba ugotować coś szybkiego i smacznego na kolację lub obiad.