Czy chciałbyś zastąpić słodycze zdrowszymi smakołykami w tym okresie świątecznym? W takim razie trafiłeś we właściwe miejsce! Dziś zrobimy razem ciasteczka maślane BEZ szczypty mąki! Jest to zdrowsza forma podjadania. Przygotowanie tego smakołyku jest naprawdę proste i nie wymaga wiele czasu dzięki instrukcjom zdjęciowym i wideo. Nie bój się więc zaangażować w przygotowania najmłodszych domowników, dla których jest to wspaniała okazja do doskonalenia się w gotowaniu i pieczeniu.
Już zaczynasz się ślinić? Załóż więc czapkę kucharską, weź kuchenkę i przygotujmy razem te boskie ciasteczka maślane, które nie zawierają nawet odrobiny mąki!

Wspaniały przepis na herbatniki BEZ mąki:
Co będzie nam potrzebne:
- 200 g miękkiego masła
- 60 g cukru pudru
- szczypta soli
- esencja waniliowa
- 2 żółtka
- 8 g proszku do pieczenia
- 300 g skrobi kukurydzianej
Jak postępować:
1) Na początku ubić na krem zmiękczone masło z cukrem pudrem. Dodać esencję waniliową. Dokładnie wymieszaj i dodaj żółtka. Jeszcze raz dokładnie przepracować.

2) Teraz dodaj skrobię kukurydzianą. Wymieszaj i dodaj proszek do pieczenia. Wyrób ładne, jednolite ciasto.

3) Następnie przygotować blachę do pieczenia, wykładając ją papierem do pieczenia. Zacznij formować z ciasta pojedyncze ciasteczka i układaj je na blasze.

4) Piec w temperaturze 170 stopni. Piec od góry tylko przez pierwsze 5-10 minut. Uzyskasz ładne pęknięcia, jak na zdjęciu. Po tym czasie umieść blachę na dnie piekarnika i piecz przez kolejne 5-10 minut.

5) Po ostygnięciu można udekorować cukrem pudrem.
