Strona główna PRZEPISY Bułka czekoladowa z kremem z mleka skondensowanego!

Bułka czekoladowa z kremem z mleka skondensowanego!

Podaruj sobie filiżankę gorącej herbaty lub ulubionej kawy, spędź miło czas z rodziną i zaspokój swój apetyt na słodycze. Ta czekoladowa bułka z kremem z mleka skondensowanego to strzał w dziesiątkę.

Čokoládová roláda s krémem z kondenzovaného mléka!
Źródło: retete-usoare.eu

 

Bułka czekoladowa z kremem z mleka skondensowanego

 

Ciasto czekoladowe:

  • 5 jaj
  • 200 g cukru
  • 200 g mąki zwykłej
  • 1-2 łyżki stołowe kakao w proszku
  • 75 ml gorącej wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 g cukru waniliowego (opcjonalnie)

Do przygotowania kremu z mleka skondensowanego:

  • 150 g masła
  • 300 g mleka skondensowanego
  • 5 g cukru waniliowego
  • kruszone orzechy – do smaku (opcjonalnie)

Do dekoracji:

  • ciemna czekolada
  • posiekane orzechy

 

1) Przygotować ciasto: ubić jajka mikserem do uzyskania piany. Stopniowo dodawaj cukier puder i mieszaj, aż powstanie gęsta, biaława masa.

2. Do piany z jaj stopniowo dodawać cukier waniliowy i gorącą wodę, nie przerywając mieszania.

3. Stopniowo (w 2-3 etapach) wsyp przesianą mąkę, proszek do pieczenia i kakao w proszku i wymieszaj szpatułką okrężnymi ruchami do góry.

Čokoládová roláda s krémem z kondenzovaného mléka!
Źródło: retete-usoare.eu

4. Przełóż ciasto na zwykłą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Rozłóż równomiernie.

Čokoládová roláda s krémem z kondenzovaného mléka!
Źródło: retete-usoare.eu

5. Piec przez 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C. Sprawdzić wykałaczką, czy ciasto jest gotowe.

6. Przełożyć blat na czysty, wilgotny ręcznik kuchenny. Zdejmij papier do pieczenia z powierzchni i zwiń go w rulon (razem z ręcznikiem). Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Čokoládová roláda s krémem z kondenzovaného mléka!
Źródło: retete-usoare.eu
Čokoládová roláda s krémem z kondenzovaného mléka!
Źródło: retete-usoare.eu

7. Przygotować krem: Miękkie masło ubijać mikserem przez kilka minut, aż stanie się puszyste i białawe.

8. Dodawać stopniowo (po łyżce stołowej) mleko skondensowane i cukier waniliowy, nie przerywając mieszania. Jeśli chcesz, możesz dodać do powstałego kremu posiekane orzechy.

Čokoládová roláda s krémem z kondenzovaného mléka!
Źródło: retete-usoare.eu

Zmontuj rolkę: Schłodzone ciasto rozwałkować i posmarować kremem z mleka skondensowanego, pozostawiając luźny, poprzeczny brzeg (ok. 1-2 cm).

Čokoládová roláda s krémem z kondenzovaného mléka!
Źródło: retete-usoare.eu

Zwiń w rulon.

Čokoládová roláda s krémem z kondenzovaného mléka!
Źródło: retete-usoare.eu

11. Za pomocą worka do dekoracji i posiekanych orzechów udekoruj rolkę roztopioną czekoladą.

Čokoládová roláda s krémem z kondenzovaného mléka!
Źródło: retete-usoare.eu
Čokoládová roláda s krémem z kondenzovaného mléka!
Źródło: retete-usoare.eu

12. Umieścić w lodówce na 3-4 godziny.

Porcjować roladę czekoladową i podawać z kremem z mleka skondensowanego. Jest niesamowicie smaczny!

Čokoládová roláda s krémem z kondenzovaného mléka!
Źródło: retete-usoare.eu