Nie wiesz, co ugotować na obiad i nie chcesz spędzać zbyt wiele czasu w kuchni? Krok po kroku przedstawiamy wspaniały przepis na sznycel czarnogórski. Przygotowanie tego dania zajmie Ci tylko kilka minut, a będziesz mieć pyszny, pełnowartościowy obiad lub kolację.
Sznycel czarnogórski
- 1 kg wieprzowiny curry
- 500 g ziemniaków
- 2 jajka
- 3 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 3 łyżki zwykłej mąki
- sól do smaku
- mielony pieprz do smaku
- mielony kminek do smaku
- majeranek do smaku
- olej do smażenia
- zwykła mąka do posypania
- tarty ser do posypania
Mięso pokroić na plastry, lekko zmiękczyć, a następnie doprawić solą i pieprzem.
2. Obierz cebulę i czosnek, drobno je posiekaj i wymieszaj z 1 jajkiem. Ziemniaki drobno zetrzeć na tarce, dodać zmiksowaną cebulę i czosnek, jajko, mąkę oraz sól, pieprz czarny mielony, kminek i majeranek do smaku. Wszystko dobrze wymieszać. Mąkę dodawaj stopniowo – możesz dodawać lub odejmować w zależności od potrzeb.
Obtoczyć curry w zwykłej mące, a następnie w cieście ziemniaczanym. Smażyć przygotowane kotlety na rozgrzanym oleju. Przed podaniem posypać tartym serem.
.