Strona główna PRZEPISY Sznycel Černohorský – klasyk, który zawsze smakuje

Sznycel Černohorský – klasyk, który zawsze smakuje

Nie wiesz, co ugotować na obiad i nie chcesz spędzać zbyt wiele czasu w kuchni? Krok po kroku przedstawiamy wspaniały przepis na sznycel czarnogórski. Przygotowanie tego dania zajmie Ci tylko kilka minut, a będziesz mieć pyszny, pełnowartościowy obiad lub kolację.

 

Sznycel czarnogórski

 

  • 1 kg wieprzowiny curry
  • 500 g ziemniaków
  • 2 jajka
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 3 łyżki zwykłej mąki
  • sól do smaku
  • mielony pieprz do smaku
  • mielony kminek do smaku
  • majeranek do smaku
  • olej do smażenia
  • zwykła mąka do posypania
  • tarty ser do posypania

 

Mięso pokroić na plastry, lekko zmiękczyć, a następnie doprawić solą i pieprzem.

2. Obierz cebulę i czosnek, drobno je posiekaj i wymieszaj z 1 jajkiem. Ziemniaki drobno zetrzeć na tarce, dodać zmiksowaną cebulę i czosnek, jajko, mąkę oraz sól, pieprz czarny mielony, kminek i majeranek do smaku. Wszystko dobrze wymieszać. Mąkę dodawaj stopniowo – możesz dodawać lub odejmować w zależności od potrzeb.

Obtoczyć curry w zwykłej mące, a następnie w cieście ziemniaczanym. Smażyć przygotowane kotlety na rozgrzanym oleju. Przed podaniem posypać tartym serem.

.