Roladki z boczku z ziemniakami, ricottą i zielonymi oliwkami są kuszące, smaczne i pyszne. Ich przygotowanie jest szybkie i łatwe, bez zbędnego zamieszania. Można je przygotować na kolację nawet w ciągu tygodnia.

Roladki z bekonem z ziemniakami, ricottą i zielonymi oliwkami
- 350 g ziemniaków
- 100 g ricotty
- 50 g zielonych oliwek (bez pestki)
- sól, mielony czarny pieprz – do smaku
- świeża pietruszka – do smaku
- ziarna pieprzu lub papryczki chili – do smaku
- 12 plasterków wędzonego boczku
- 1 łyżka oliwy z oliwek (do posmarowania blachy do pieczenia)
Obrane ziemniaki pokroić na kawałki i ugotować w lekko osolonej wodzie do miękkości. Następnie wyjąć je z wody i dobrze rozgnieść tłuczkiem.

2. Do puree dodać ricottę, sól, mielony czarny pieprz i płatki chili, do smaku. Wymieszać.
3. Dodać drobno posiekaną natkę pietruszki i pokrojone oliwki. Wymieszać.

4. Rozłóż 2 plastry wędzonego boczku na desce do krojenia i częściowo je przykryj. Na wierzch nakładamy czubatą łyżkę tłuczonych ziemniaków i zwijamy w zwarty rulon.



5. Ułóż bułki na posmarowanej olejem blasze do pieczenia i ułóż je szwem do dołu.

6. Piec przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C.

Roladki z bekonem podawaj z ziemniakami!
