Znowu nadszedł weekend – to zwykle jedyny czas w tygodniu, kiedy cała rodzina spotyka się w domu przy wspólnym stole. Cieszcie się czasem spędzonym razem i pozwólcie sobie na coś słodkiego. Spodoba Ci się ten przepis na słodki sernik i makowiec.

Sernik z makiem
Na ciasto:
- 220 g mąki zwykłej
- 100 g masła
- 50 g cukru
- jedno jajko
- jedna łyżeczka proszku do pieczenia
Nadzienie:
- 500 g słodkiego twarogu
- 100-120 g maku
- 150 g cukru
- 2 jajka
- 8 g cukru waniliowego
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej lub 3,5 łyżki skrobi kukurydzianej
Ciasto upiekliśmy w okrągłej tortownicy o średnicy 22 cm.
1) Przygotować ciasto.
2. Dodaj roztopione i ostudzone masło. Wymieszać.
3. Wmieszaj przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Najpierw wymieszaj ciasto łyżką, a następnie ugniataj je rękami, aż będzie gładkie. Powinna być miękka i nie klejąca się.

4. Przenieś ciasto na posmarowaną masłem blachę do pieczenia. Rozprowadź ją równomiernie dłońmi, aby pokryć dno i częściowo boki. Krawędź ciasta musi być czysta.


5. Włóż ciasto do lodówki.
6. Przygotować nadzienie: Umyj mak i umieść go w głębokiej misce. Zalać wrzącą wodą i pozostawić do zaparzenia na 20-30 minut. Następnie przełożyć do małego durszlaka i poczekać, aż woda spłynie. Jeśli chcesz, możesz je również nieco rozdrobnić za pomocą blendera.

7. Włóż twaróg i jajka do głębokiej miski. Zmiksuj je w blenderze do uzyskania konsystencji pasty (jeśli nie masz blendera, możesz przecedzić ser przez drobne sito przed zmieszaniem go z pozostałymi składnikami).

8. Wymieszaj skrobię, cukier puder i cukier waniliowy. Mieszać do uzyskania gładkiej konsystencji.

9) Masę podzielić na dwie nierówne części: 1/3 i 2/3.

10. Do mniejszej części masy dodać mak. Bardzo dobrze wymieszać.

Na przemian dodawaj po łyżce obu mieszanek na wierzch formy – zawsze na środek. Dzięki temu uzyska się marmurkowy wygląd.


Używając drewnianego szpikulca, narysuj linie (jak promienie) w poprzek nadzienia: od brzegów do środka.

Piec ciasto przez 45-50 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 170°C.

14. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia, a następnie wyjąć z formy.

15. pokroić ciasto z zapałem i podawać!
