Mówi się, że dobre jedzenie wzmacnia relacje. Dlaczego więc nie zaplanować popołudniowego spotkania z przyjaciółmi lub rodziną i nie przygotować czegoś naprawdę wyjątkowego? Ten przepis na sernik mandarynkowy bez pieczenia to strzał w dziesiątkę.

Sernik mandarynkowy (nie pieczony)
Na podstawę:
- 500 g herbatników
- 200 g masła
Na warstwę twarogu:
- 800 g słodkiego twarogu
- 1 szklanka cukru (lub do smaku)
- szklanka kwaśnej śmietany
- 15 g cukru waniliowego
- 1 pomarańcza
- miąższ z 2 mandarynek
- 3 łyżki stołowe żelatyny
Warstwa mandarynkowa:
- 3 duże mandarynki
- 2 łyżki stołowe żelatyny
- 150-200 ml soku pomarańczowego
Ciasto przygotowaliśmy w okrągłej tortownicy o średnicy 28 cm.
1.
Wymieszaj herbatniki z roztopionym i ostudzonym masłem.

3. Powstałą masę rozłożyć równomiernie na dnie blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie należy dobrze docisnąć ją szklanką.

4. Przechowywać w lodówce.
5. Zetrzyj skórkę pomarańczową na drobnej tarce (tylko część pomarańczową). Wyciśnij sok z pomarańczy.
Rozpuść żelatynę w połowie soku pomarańczowego i pozwól jej się nawilżyć. Następnie rozpuść go na małym ogniu lub w kąpieli wodnej, uważając, aby go nie zagotować, i wymieszaj z resztą soku pomarańczowego.

7. W głębokiej misce umieść słodki twaróg, cukier puder, cukier waniliowy i kwaśną śmietanę. Mieszać do uzyskania gładkiej i jednolitej masy.

8. Dodać startą skórkę pomarańczową.
9. Z mandarynek usunąć skórkę, skórki i pestki. Pokrój je w drobną kostkę. Dodaj je do masy serowej i wymieszaj.

10. Dodaj żelatynę wymieszaną z sokiem pomarańczowym. Bardzo dobrze wymieszać.

11. Wyjmij ciasto z lodówki i rozprowadź na nim łyżkę masy serowej. Następnie wylać na nią masę twarogową i równomiernie rozprowadzić. Obróć tacę kilka razy.

Umieść ciasto w lodówce na co najmniej 60 minut do całkowitego zastygnięcia.
Przygotować warstwę mandarynek: Obrać skórkę, włókna i pestki. Ułóż je starannie na powierzchni ciasta.

Rozpuść żelatynę w soku pomarańczowym. Pozostawić do uwodnienia, a następnie rozpuścić na małym ogniu lub w kąpieli wodnej, ale uważać, aby nie doprowadzić do wrzenia. Pozostawić do ostygnięcia. Następnie rozprowadzić ją po powierzchni ciasta za pomocą łyżki.

Umieść ciasto w lodówce na co najmniej 60 minut, aż warstwa mandarynkowa całkowicie zastygnie.
Wyjąć ciasto i ułożyć na talerzu.

17. porcjuj i podawaj z wielką przyjemnością!
