Nadszedł sezon na orzechowe przekąski, a jeśli i Ty jesteś miłośnikiem tych deserów, to trafiłeś we właściwe miejsce. Dziś przygotujemy orzechowy deser z kremem i kakao. Kto by pomyślał, że połączenie tych składników może przynieść tak niezapomniane wrażenia smakowe, ale tak właśnie jest. Przygotowanie tego ciasta powinno zająć Ci tylko kilkadziesiąt minut.
Czy jesteś kuszony? Przygotujmy razem ten kremowy deser z orzechami, kakao i śmietaną!

Pyszny przepis na orzechowy deser:
Czego potrzebujemy:
Ciasto:
- 6 białek jaj
- 6 łyżek stołowych cukru
- 100 g orzecha kokosowego
- 100 g orzechów
- 110 g mąki średnio gruboziarnistej
- 1 woreczek do ciasta
krem:
- 6 żółtek jaj
- 6 łyżek stołowych cukru
- 2 łyżki masła
- bitą śmietanę
- 2 kawałki czekolady do gotowania
Jak postępować:
1) Zacznij od ubicia białek na sztywny śnieg. W drugiej misce wymieszaj resztę składników na ciasto. Na koniec ostrożnie wmieszać śnieżki z białek. Dokładnie wymieszaj i przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 190 stopni przez około 15 minut.
2) Kontynuować ubijanie śmietany do sztywności, a następnie wstawić do lodówki.
3) Następnie na małym ogniu podgrzać żółtka i stopniowo dodawać pozostałe składniki, stale mieszając. Gdy masa zgęstnieje, zdejmij ją z ognia!
4) Na koniec równomiernie rozprowadzić krem na cieście orzechowym, a następnie posmarować krem bitą śmietaną. Wierzch możemy udekorować czym tylko chcemy, kokosem, startą czekoladą lub kakao.