Strona główna PRZEPISY Bardzo szybka i smaczna bublanina z winogron – wszyscy ją pokochają

Bardzo szybka i smaczna bublanina z winogron – wszyscy ją pokochają

Znowu nadszedł weekend – to zwykle jedyny czas w tygodniu, kiedy cała rodzina zbiera się przy stole. Cieszcie się czasem spędzonym razem i pozwólcie sobie na coś słodkiego. Ten przepis na ciasto z bąbelkami winogronowymi na pewno Ci się spodoba. Do bańki można dodać dowolne owoce i zawsze będzie smakować wyśmienicie.

Rychlá hroznová bublanina
Źródło: recipes.aktuality.sk

 

  • 5 jaj
  • 180 g cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 300 g mąki średnio gruboziarnistej
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia
  • 100 ml oleju
  • 50 ml kefiru
  • 400 g białych bezpestkowych winogron
  • cukier puder do posypania

 

Jajka podzielić na białka i żółtka. Do żółtek dodać cukier puder i cukier waniliowy, ubijać do uzyskania piany. Białka z solą ubić na sztywno.

2. Do masy żółtkowej stopniowo dodawaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, olej i kefir. Następnie wmieszać białka do ciasta.

3. Przygotowane ciasto wlewamy do tortownicy (można też użyć blachy do pieczenia) wysmarowanej masłem i oprószonej mąką (lub wyłożonej papierem do pieczenia). Umyte i osuszone winogrona ułożyć na wierzchu ciasta i lekko wymieszać. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 30 minut.

4. Po upieczeniu ostudzić, posypać cukrem pudrem, pokroić i podawać. Nasza rada: Jeśli uwielbiasz kokos, dodaj do ciasta 2 łyżki stołowe rozdrobnionego kokosa.