Znowu nadszedł weekend – to zwykle jedyny czas w tygodniu, kiedy cała rodzina zbiera się przy stole. Cieszcie się czasem spędzonym razem i pozwólcie sobie na coś słodkiego. Ten przepis na ciasto z bąbelkami winogronowymi na pewno Ci się spodoba. Do bańki można dodać dowolne owoce i zawsze będzie smakować wyśmienicie.

- 5 jaj
- 180 g cukru pudru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1/4 łyżeczki soli
- 300 g mąki średnio gruboziarnistej
- 1 opakowanie proszku do pieczenia
- 100 ml oleju
- 50 ml kefiru
- 400 g białych bezpestkowych winogron
- cukier puder do posypania
Jajka podzielić na białka i żółtka. Do żółtek dodać cukier puder i cukier waniliowy, ubijać do uzyskania piany. Białka z solą ubić na sztywno.
2. Do masy żółtkowej stopniowo dodawaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, olej i kefir. Następnie wmieszać białka do ciasta.
3. Przygotowane ciasto wlewamy do tortownicy (można też użyć blachy do pieczenia) wysmarowanej masłem i oprószonej mąką (lub wyłożonej papierem do pieczenia). Umyte i osuszone winogrona ułożyć na wierzchu ciasta i lekko wymieszać. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 30 minut.
4. Po upieczeniu ostudzić, posypać cukrem pudrem, pokroić i podawać. Nasza rada: Jeśli uwielbiasz kokos, dodaj do ciasta 2 łyżki stołowe rozdrobnionego kokosa.