Kurczak jest jednym z najbardziej popularnych dań w niemal każdej kuchni – nie tylko ze względu na swój smak, ale także dlatego, że jest łatwy w przygotowaniu. Tym razem spróbuj przygotować je inaczej: roladki z kurczaka nadziewane warzywami, pieczarkami i serem!

Roladki z kurczaka nadziewane warzywami, pieczarkami i serem
- 700 g piersi z kurczaka
- 1 większa cukinia
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 6 szt. pieczarek
- 1 szt. brokułów
- 50 g Niva
- 50 g tartego sera wędzonego
- 1/2 papryczki chili
- 500 ml wywaru warzywnego
- sól do smaku
- oliwa z oliwek do smaku
- musztarda do smaku
- mielony czarny pieprz do smaku
- mielony czerwony pieprz do smaku
- sos sojowy do smaku
Umyj cukinię i zetrzyj 1/2 cukinii na tarce w grubsze paski. Pozostałą część pokroić w plasterki. Umyć i oczyścić żółtą i czerwoną paprykę. 1/2 czerwonej papryki pokroić w drobną kostkę, a resztę w paski. Pokroić żółtą paprykę w paski. Brokuły połamać na różyczki. Oczyść grzyby i pokrój je w cienkie plasterki.
2. Na patelni rozgrzać trochę oliwy z oliwek i krótko podsmażyć pokrojone grzyby. Następnie dodać pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę i startą cukinię. Następnie dodać drobno posiekaną papryczkę chili, lekko posolić i posypać mielonym czarnym pieprzem.
3. Pozostałe warzywa krótko zblanszuj w gorącej wodzie, którą lekko osolisz.
Umyć i osuszyć piersi z kurczaka. Następnie pokrój je na plasterki i delikatnie poklep, aby je powiększyć. Każdy plasterek doprawić solą, skropić olejem i sosem sojowym, natrzeć musztardą i pieprzem.
5. Na każdym plastrze mięsa ułożyć farsz, starty ser wędzony i niwę. Zwinąć mięso, spiąć wykałaczkami lub nicią kuchenną i smażyć na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron. Przełożyć na blachę do pieczenia, zalać bulionem, przykryć folią i piec w rozgrzanym piekarniku przez około 20 minut.
6. Roladki z kurczaka podawaj na blanszowanych warzywach.