Strona główna PRZEPISY Roladki z kurczaka nadziewane warzywami, pieczarkami i serem

Roladki z kurczaka nadziewane warzywami, pieczarkami i serem

Kurczak jest jednym z najbardziej popularnych dań w niemal każdej kuchni – nie tylko ze względu na swój smak, ale także dlatego, że jest łatwy w przygotowaniu. Tym razem spróbuj przygotować je inaczej: roladki z kurczaka nadziewane warzywami, pieczarkami i serem!

Kuřecí závitky plněné zeleninou, houbami a sýrem
Źródło: iStockphoto

 

Roladki z kurczaka nadziewane warzywami, pieczarkami i serem

 

  • 700 g piersi z kurczaka
  • 1 większa cukinia
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 6 szt. pieczarek
  • 1 szt. brokułów
  • 50 g Niva
  • 50 g tartego sera wędzonego
  • 1/2 papryczki chili
  • 500 ml wywaru warzywnego
  • sól do smaku
  • oliwa z oliwek do smaku
  • musztarda do smaku
  • mielony czarny pieprz do smaku
  • mielony czerwony pieprz do smaku
  • sos sojowy do smaku

 

Umyj cukinię i zetrzyj 1/2 cukinii na tarce w grubsze paski. Pozostałą część pokroić w plasterki. Umyć i oczyścić żółtą i czerwoną paprykę. 1/2 czerwonej papryki pokroić w drobną kostkę, a resztę w paski. Pokroić żółtą paprykę w paski. Brokuły połamać na różyczki. Oczyść grzyby i pokrój je w cienkie plasterki.

2. Na patelni rozgrzać trochę oliwy z oliwek i krótko podsmażyć pokrojone grzyby. Następnie dodać pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę i startą cukinię. Następnie dodać drobno posiekaną papryczkę chili, lekko posolić i posypać mielonym czarnym pieprzem.

3. Pozostałe warzywa krótko zblanszuj w gorącej wodzie, którą lekko osolisz.

Umyć i osuszyć piersi z kurczaka. Następnie pokrój je na plasterki i delikatnie poklep, aby je powiększyć. Każdy plasterek doprawić solą, skropić olejem i sosem sojowym, natrzeć musztardą i pieprzem.

5. Na każdym plastrze mięsa ułożyć farsz, starty ser wędzony i niwę. Zwinąć mięso, spiąć wykałaczkami lub nicią kuchenną i smażyć na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron. Przełożyć na blachę do pieczenia, zalać bulionem, przykryć folią i piec w rozgrzanym piekarniku przez około 20 minut.

6. Roladki z kurczaka podawaj na blanszowanych warzywach.