Nie wiesz, jak urozmaicić swoje świąteczne menu? Nie ma problemu! Oferujemy Ci rozwiązanie! Roladka na przystawkę z oliwkami, serkiem śmietankowym i łososiem przygotowana według tego przepisu zadziwi i zachwyci Twoich gości. Łatwe w przygotowaniu i pyszne!

Bułka z oliwkami, serkiem śmietankowym i łososiem
Ciasto:
- 4 jajka
- 100 g 20% kwaśnej śmietany
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- 2 łyżki stołowe skrobi
- 2 łyżki mąki
- 10-15 g kopru
- 30 g czarnych oliwek
Nadzienie:
- 100-140 g serka śmietankowego
- 200 g wędzonego łososia
1) Przygotować ciasto: ubić jajka w głębokiej misce. Dodać kwaśną śmietanę, sól, pieprz, skrobię i mąkę. Wymieszać trzepaczką do uzyskania gładkiej konsystencji.

2. Posiekać koperek i wmieszać go do ciasta.

3. Resztę ciasta rozprowadzić na zwykłej blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

4) Za pomocą łyżki posypać powierzchnię koperkiem.

5. Rozłóż na cieście pokrojone oliwki.

6. Piec ciasto przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
7. Wyłożyć na drugi kawałek papieru do pieczenia. Zdejmij papier z powierzchni, na której był pieczony. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

8. Posmaruj powierzchnię ciasta serkiem śmietankowym.

9. Na wierzchu warstwy sera ułożyć wędzonego łososia pokrojonego w cienkie kawałki.

10. Zwiń górną część w rulon, zaczynając od dłuższej krawędzi.

11. Zawiń roladę w folię spożywczą i włóż do lodówki na 60 minut.
12. Pokrój w plastry i podawaj!

