Strona główna PRZEPISY Jogurt grecki domowej roboty – prosty i szybki

Jogurt grecki domowej roboty – prosty i szybki

Gęsty jogurt grecki można z łatwością przygotować w domu, więc po co kupować go w sklepie. Jego przygotowanie jest bardzo proste i szybkie.

Domácí řecký jogurt
Źródło: recipes.aktuality.sk

 

  • 1 litr mleka pełnego
  • 1 filiżanka jogurtu białego

 

Podgrzać mleko do temperatury 80°C.

2. Do ostudzonego mleka dodać jogurt i wymieszać. Wlać do niemetalowego pojemnika nadającego się do zamknięcia i zawinąć w koc lub przechowywać w ciepłym miejscu.

3. Następnie przygotuj pojemnik, umieszczając na nim sitko z ręcznikiem z tkaniny. Zalej jogurtem i pozostaw na noc w lodówce do odsączenia.

4. Jogurt grecki należy przechowywać w lodówce.