Szukasz świetnego przepisu, którym możesz poczęstować rodzinę w ten weekend? Krok po kroku przedstawiamy wspaniały przepis na risotto grzybowe. Nie czekaj na nic i zacznij przygotowania, zanim będzie za późno, każdy początkujący kucharz i szef kuchni może to zrobić!

- 400 g ryżu do risotto (arborio, carnaroli, baldo…)
- 2 filiżanki świeżych grzybów (1/2 filiżanki grzybów suszonych)
- 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
- 1 łyżka masła
- 1 cebula
- 3 dl białego wina
- 1 litr bulionu warzywnego
- 100 g tartego parmezanu
- 1 garść natki pietruszki
- sól, pieprz czarny mielony
Jeśli używasz grzybów suszonych, namocz je w wodzie przez co najmniej dwie godziny.
2. Na głębszej patelni rozgrzej oliwę z oliwek i masło. Dodać drobno posiekaną cebulę i smażyć na złoty kolor.
3. Dodać ryż i stale mieszając, pozwolić, aby dobrze oblepił się olejem. Zalej ryż winem i pozwól mu odparować. Dodać pokrojone w plasterki pieczarki. Stopniowo (chochlą po chochli) dodawać gorący wywar. Za każdym razem, gdy odparuje i wsiąknie w ryż, dodaj kolejną chochlę i kontynuuj w ten sposób przez około 20 minut, aż risotto będzie miało konsystencję papki, a ryż będzie miękki.
4. Następnie zdjąć patelnię z ognia i wmieszać starty parmezan oraz posiekaną natkę pietruszki. Spróbować i w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.
Udekoruj risotto na talerzu natką pietruszki i wiórkami parmezanu.
Aromatyczne, delikatne i pyszne danie. Gotowe niemal natychmiast.