Strona główna PRZEPISY Bardzo smaczne risotto grzybowe – doskonała propozycja na obiad

Bardzo smaczne risotto grzybowe – doskonała propozycja na obiad

Szukasz świetnego przepisu, którym możesz poczęstować rodzinę w ten weekend? Krok po kroku przedstawiamy wspaniały przepis na risotto grzybowe. Nie czekaj na nic i zacznij przygotowania, zanim będzie za późno, każdy początkujący kucharz i szef kuchni może to zrobić!

Houbové rizoto
Źródło: recipes.aktuality.sk

 

  • 400 g ryżu do risotto (arborio, carnaroli, baldo…)
  • 2 filiżanki świeżych grzybów (1/2 filiżanki grzybów suszonych)
  • 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła
  • 1 cebula
  • 3 dl białego wina
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 100 g tartego parmezanu
  • 1 garść natki pietruszki
  • sól, pieprz czarny mielony

 

Jeśli używasz grzybów suszonych, namocz je w wodzie przez co najmniej dwie godziny.

2. Na głębszej patelni rozgrzej oliwę z oliwek i masło. Dodać drobno posiekaną cebulę i smażyć na złoty kolor.

3. Dodać ryż i stale mieszając, pozwolić, aby dobrze oblepił się olejem. Zalej ryż winem i pozwól mu odparować. Dodać pokrojone w plasterki pieczarki. Stopniowo (chochlą po chochli) dodawać gorący wywar. Za każdym razem, gdy odparuje i wsiąknie w ryż, dodaj kolejną chochlę i kontynuuj w ten sposób przez około 20 minut, aż risotto będzie miało konsystencję papki, a ryż będzie miękki.

4. Następnie zdjąć patelnię z ognia i wmieszać starty parmezan oraz posiekaną natkę pietruszki. Spróbować i w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.

Udekoruj risotto na talerzu natką pietruszki i wiórkami parmezanu.

Aromatyczne, delikatne i pyszne danie. Gotowe niemal natychmiast.