Roladki ze skórek wieprzowych są łatwe do przygotowania i można je wypełnić różnymi kombinacjami warzyw, mięsa mielonego, sera i przypraw. Są świetną alternatywą dla kiełbasek na świątecznej desce lub jako kanapki do codziennych posiłków. Można je odgrzewać i podawać jako danie główne ze smacznymi dodatkami. Oto jeden z naszych ulubionych wariantów: roladki ze skóry wieprzowej z indykiem, słodką papryką i zieloną fasolką! Koniecznie spróbuj!

Roladki ze skóry wieprzowej z mięsem z indyka, słodką papryką i zieloną fasolką
- 1 skórka wieprzowa o wadze 1100-1200 g
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka mielonej kolendry w połączeniu z mieloną gałką muszkatołową
- 1 łyżeczka mielonego pieprzu
- 4 ząbki czosnku
- 200 g mielonego mięsa z indyka
- 1 łyżeczka Vegety
- 50 g mrożonej słodkiej papryki
- 50 g mrożonej zielonej fasolki
Skórę wieprzową dobrze umyć i oczyścić. Następnie należy ostrożnie obrać ją z kości, aby nie uszkodzić skóry.


2. Odkrój mięso z grubszych części i włóż je do cieńszych części, tak aby warstwa mięsa na skórze była równa.

3) Przełóż ciasto na kawałek worka do pieczenia, który rozłóż w jednej warstwie (my użyliśmy ok. 50 cm worka do pieczenia, który nacięliśmy z jednej strony i rozwinęliśmy). Doprawić solą, mieszanką mielonego pieprzu, kolendry połączonej z gałką muszkatołową, papryką i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

4. Rozłóż równomiernie mielone mięso z indyka na skórkach wieprzowych.

5. Powierzchnię rozdrobnionego mięsa posypać Vegetą.

6. Na wierzchu rozłożyć pokrojoną w paski słodką paprykę i zieloną fasolkę.

7. Złożyć polędwiczkę wieprzową i złączyć brzegi. Natychmiast zawiń je w worek do pieczenia, a następnie zroluj i ugnieć. Zawiąż jeden koniec worka do pieczenia. Następnie należy zwinąć drugi koniec worka, dzięki czemu będzie on jeszcze bardziej zwarty, i zawiązać worek. Powstały w ten sposób kształt rolki zabezpiecz kawałkami folii lub sznurkiem kuchennym.


8. Włóż bułkę do dużego garnka i zalej ją wodą. Umieść na niej odwrócony talerz, aby nie wypłynęła na powierzchnię wody.


9. Gotuj roladę przez 3 godziny od momentu, gdy woda zacznie wrzeć, na małym ogniu i pod przykryciem.

10. Wyjąć je z wody, a następnie umieścić w pustym garnku, przykryć dużym odwróconym talerzem i obciążyć. Wstawić na noc do lodówki.


11. Wyjąć rolkę z folii. Osusz je papierowymi ręcznikami.

12. kroić i podawać z wielką przyjemnością!


