Strona główna PRZEPISY risotto szpinakowe z parmezanem – absolutny klasyk na stole w 20 minut

risotto szpinakowe z parmezanem – absolutny klasyk na stole w 20 minut

Nie wiesz, co ugotować na obiad i nie chcesz spędzać zbyt wiele czasu w kuchni? Krok po kroku przedstawiamy wspaniały przepis na risotto szpinakowe z parmezanem. Przygotowanie tego dania zajmie Ci tylko kilka minut.

 

risotto szpinakowe z parmezanem

 

  • 1,5 szklanki ryżu do risotto (arborio, carnaroli, baldo…)
  • 2 dl białego wina
  • 5 filiżanek wywaru warzywnego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła
  • 1 cebula
  • 1 mały seler
  • 4 garście szpinaku
  • 1/2 szklanki tartego parmezanu
  • sól, pieprz czarny mielony

[jak_będziemy_przestrzegać].

Na głębszej patelni roztopić masło i oliwę z oliwek. Dodać drobno posiekaną cebulę i seler, a następnie smażyć na złoty kolor.

2. Dodać ryż i wymieszać, aby dobrze obtoczyć go w oleju. Dodaj wino i pozwól mu odparować.

3. Zacznij dolewać bulion chochlą. Za każdym razem, gdy odparuje i wsiąknie w ryż, dodaj kolejną chochlę i kontynuuj w ten sposób przez około 20 minut, aż risotto stanie się mięsiste, a ryż miękki.

Zdjąć z ognia i wmieszać liście szpinaku oraz starty parmezan. Doprawić solą i pieprzem do smaku i podawać.

Absolutny klasyk, który smakuje wyśmienicie, a na stole pojawia się w 20 minut.