Nie wiesz, co ugotować na obiad i nie chcesz spędzać zbyt wiele czasu w kuchni? Krok po kroku przedstawiamy wspaniały przepis na risotto szpinakowe z parmezanem. Przygotowanie tego dania zajmie Ci tylko kilka minut.
risotto szpinakowe z parmezanem
- 1,5 szklanki ryżu do risotto (arborio, carnaroli, baldo…)
- 2 dl białego wina
- 5 filiżanek wywaru warzywnego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka masła
- 1 cebula
- 1 mały seler
- 4 garście szpinaku
- 1/2 szklanki tartego parmezanu
- sól, pieprz czarny mielony
[jak_będziemy_przestrzegać].
Na głębszej patelni roztopić masło i oliwę z oliwek. Dodać drobno posiekaną cebulę i seler, a następnie smażyć na złoty kolor.
2. Dodać ryż i wymieszać, aby dobrze obtoczyć go w oleju. Dodaj wino i pozwól mu odparować.
3. Zacznij dolewać bulion chochlą. Za każdym razem, gdy odparuje i wsiąknie w ryż, dodaj kolejną chochlę i kontynuuj w ten sposób przez około 20 minut, aż risotto stanie się mięsiste, a ryż miękki.
Zdjąć z ognia i wmieszać liście szpinaku oraz starty parmezan. Doprawić solą i pieprzem do smaku i podawać.
Absolutny klasyk, który smakuje wyśmienicie, a na stole pojawia się w 20 minut.