Jeśli zdecydujesz się na przygotowanie ciasta według tego przepisu, otrzymasz cudownie smaczny, miękki i puszysty przysmak, który wszyscy pokochają. Zróbmy to: ciasto drożdżowe z orzechami, suszonymi owocami i kakao.

Ciasto bochenkowe z orzechami, suszonymi owocami i kakao
Na ciasto:
- 500 ml ciepłego mleka
- 200 g cukru prażonego
- 20 g drożdży suszonych
- 5 żółtek jaj
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- skórka z 1 cytryny
- 1 łyżeczka soli
- 1 kg mąki
- 100 g masła (roztopionego)
- 100 ml oleju roślinnego słonecznikowego
Nadzienie:
- 230 g orzechów włoskich
- 150 g cukru pudru
- 40 g kakao
- 5 białek jaj
- 200 g suszonych owoców
Do dekoracji:
- 1 jajko
- 3-4 łyżki stołowe cukru
Przygotuj ciasto: do głębokiej miski wlej ciepłe mleko. Dodaj cukier i suche drożdże, a następnie bardzo dobrze wymieszaj trzepaczką. Pozostawić drożdże do aktywacji na 15 minut.
2. Następnie dodać ubite żółtka, skórkę cytrynową, cukier waniliowy i wymieszać trzepaczką.

3. Następnie wmieszaj sól i przesianą mąkę.

Roztopić masło, wlać je do oleju roślinnego i wymieszać.
5. Wlej część płynnej mieszanki do miski i zagnieć ostatnie ciasto. Jeśli chcesz, możesz użyć miksera lub robota kuchennego. Przykryj miskę folią spożywczą i pozostaw w ciepłym miejscu na 1,5 godziny do wyrośnięcia.


6. Przygotować nadzienie: Zmiel ziarna orzechów włoskich i wymieszaj je w misce z cukrem pudrem i kakao. Następnie dodajemy białka i bardzo dobrze mieszamy do uzyskania gładkiej masy.

7. Nasmaruj powierzchnię roboczą odrobiną oleju roślinnego. Przełożyć na nią wyrośnięte ciasto, podzielić na cztery równe części i uformować z nich kulki.

8. Weź jedną kulkę ciasta, polej ją kilkoma kroplami oleju i rozwałkuj palcami na cienki okrąg. Posmarować je nadzieniem orzechowym i posypać małymi kawałkami owoców.


9. W ten sam sposób wykonaj trzy następne. Następnie weź dwa wałki, zapleć je w podwójny warkocz i ułóż ciasto w dwóch foremkach wyłożonych papierem do pieczenia.

10. Przykryj tacki folią spożywczą, a następnie ręcznikiem kuchennym i odstaw w ciepłe miejsce na 40 minut.

Ubij jajko i posmaruj nim ciasto. Następnie posypać je cukrem.


12) Wstawić formę do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez 40 minut.

Wyjąć ciasto z formy. Pozostawić do lekkiego ostygnięcia, następnie pokroić w plastry i podawać z apetytem!
