Dziś pokażemy Wam przepis na proste ciasto na rogaliki, które świetnie pasuje do filiżanki herbaty! Przepis jest wyjątkowo prosty i można go opanować w dwóch krokach i trzech ruchach.

Proste ciasto na rogaliki
Na ciasto:
- 200 g masła
- 500 g twarogu
- 1 opakowanie proszku do pieczenia (12 g)
- 1 opakowanie cukru waniliowego (8 g)
- 1/3 łyżeczki soli
- 500 g mąki
Nadzienie:
- 6 łyżek stołowych cukru + 1 łyżeczka cynamonu
Miękkie masło, cukier waniliowy, sól i twaróg ubić widelcem lub tłuczkiem.

2. Stopniowo dodawaj przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszaj najpierw łyżką, a następnie rękami. Powinno powstać miękkie ciasto, które nie będzie się kleić do rąk. Ilość mąki może zależeć od wilgotności sera.
3. Rozłóż ciasto na folii spożywczej i włóż do lodówki, aby odpoczęło przez 30 minut.

4. Podzielić ciasto na dwie części. Oprósz blat roboczy mąką i zacznij pracować z pierwszą kulą ciasta. Drugą kulę ciasta włóż do lodówki, aż będzie gotowa.
5. Wyrabiaj ciasto z odrobiną mąki jeszcze przez kilka minut. Należy jednak uważać, aby nie dodać zbyt dużo, ponieważ ciasto powinno pozostać miękkie. Rozwałkuj ciasto na placek o grubości około 2-3 mm.

6. Przygotować nadzienie: Wymieszaj 6 łyżek stołowych cukru z 1 łyżeczką cynamonu (jeśli nie lubisz cynamonu, możesz użyć tylko cukru).

7. Połowę ilości cukru posypać na ciasto, rozprowadzając go równomiernie ręką, a następnie wałkiem, tak aby cukier wniknął w ciasto.

8. Ciasto pokroić na 16 trójkątów, rozwałkować rogi i ułożyć je krawędzią do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy między nimi.


9. Wyjmij drugi kawałek ciasta z lodówki i uformuj go w ten sam sposób.
10. Piec rogaliki w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 25 minut.
11. Posypać cukrem pudrem i podawać do smaku.
