Kiedy wracasz do domu późnym wieczorem, jesteś głodny, ale ostatnią rzeczą, na jaką masz ochotę, jest stanie godzinami przy kuchence, z pomocą przychodzi ten przepis na szybką, łatwą i smaczną kolację. Koniecznie wypróbuj dzisiejszy przepis na krokiety ziemniaczane z serem.

Krokiety ziemniaczane z serem
- 500 g ziemniaków
- 1 łyżeczka soli
- 5 łyżek mąki pszennej
- 2 jajka
- szczypta soli
- 90 ml mleka
- ser
Umyć i obrać ziemniaki. Pokroić ziemniaki na średniej wielkości kawałki.

2. Przełożyć je do garnka i zalać wodą. Wstawić na ogień i gotować do miękkości.

Odlej wodę i utrzyj ją tłuczkiem do ziemniaków, aby uzyskać puree.

4. Dodaj 5 łyżek mąki, mleko i sól. Dobrze wymieszać szpatułką.

5. W osobnej misce wbij jajka, dodaj sól i ubijaj szpatułką do uzyskania gładkiej masy. Wlać mleko, dodać mąkę i dalej mieszać.

Ser pokroić w drobną kostkę.
7. Bierzemy łyżkę tłuczonych ziemniaków, na środek kładziemy kostkę sera i formujemy okrągłą kulkę.


8. Wstaw do lodówki na 30 minut, aby łatwiej było je zawinąć.
9. Weź każdą kulkę i zanurz ją w masie jajecznej.


10. Posypać je bułką tartą, aby były obtoczone ze wszystkich stron.

11. Do garnka wlej wystarczającą ilość oleju. Pozostawić do ogrzania. Przełóż 2-3 kulki ziemniaczane i smaż je przez 3-5 minut, od czasu do czasu obracając je z boku na bok. Utworzy się złocista skórka. Podawać jeszcze ciepłe same lub z sosem.
