Dzisiejszy przepis przypadnie do gustu każdemu miłośnikowi szybkich i łatwych deserów. Jeśli więc zostało Ci kilka jabłek, ten tort z kremem jest dla Ciebie! Dziś przygotujemy szarlotkę z migdałami i cynamonem, która sprawi, że w Twoim domu będzie się kurzyć. Przygotowanie jest bardzo proste i oszczędza czas. To ciasto jest świetnym pomysłem na weekendowy poczęstunek na dobranoc, który z pewnością spodoba się wszystkim członkom Twojej rodziny.
Czy już się ślinisz? A potem wspólnie przygotujmy tę pyszną jabłkową pokusę!
Pyszny przepis na szarlotkę z migdałami:
Co będzie nam potrzebne:
Ciasto:
- 500 g mąki gruboziarnistej
- 1 saszetka proszku do pieczenia
- 250 g masła
- 200 g cukru
- 3 jajka
- 4 łyżki kwaśnej śmietany
napełnianie:
- 1 kg jabłek
- 100 g cukru
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 100 g mielonych migdałów
Jak postępować:
1) Zacznij od wymieszania mąki, proszku do pieczenia i masła. Dodać kwaśną śmietanę i jajka. Dokładnie mieszamy i wyrabiamy gładkie ciasto, które zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na kilkadziesiąt minut.
2) W międzyczasie kontynuować przygotowywanie nadzienia. Obrane jabłka zetrzyj na tarce, a następnie wyciśnij z nich sok. Wymieszaj z cynamonem, cukrem i migdałami.
3) Ciasto wyjęte z lodówki podzielić na 2 połowy i każdą z nich rozwałkować. Ułóż pierwszy plaster na blasze do pieczenia, którą wcześniej natłuściłeś. Rozłóż nadzienie jabłkowe na cieście i przykryj drugim arkuszem ciasta.
4) Wierzch można posmarować roztopionym masłem. Piec w temperaturze 180 stopni do uzyskania złotego koloru. Po ostygnięciu możemy udekorować cukrem pudrem.