Strona główna PRZEPISY Deser, który od razu chwyta i nie pozwala się oderwać – Szarlotka...

Deser, który od razu chwyta i nie pozwala się oderwać – Szarlotka z migdałami i cynamonem!

Dzisiejszy przepis przypadnie do gustu każdemu miłośnikowi szybkich i łatwych deserów. Jeśli więc zostało Ci kilka jabłek, ten tort z kremem jest dla Ciebie! Dziś przygotujemy szarlotkę z migdałami i cynamonem, która sprawi, że w Twoim domu będzie się kurzyć. Przygotowanie jest bardzo proste i oszczędza czas. To ciasto jest świetnym pomysłem na weekendowy poczęstunek na dobranoc, który z pewnością spodoba się wszystkim członkom Twojej rodziny.

Czy już się ślinisz? A potem wspólnie przygotujmy tę pyszną jabłkową pokusę!

 


Pyszny przepis na szarlotkę z migdałami:

Co będzie nam potrzebne:

Ciasto:

  • 500 g mąki gruboziarnistej
  • 1 saszetka proszku do pieczenia
  • 250 g masła
  • 200 g cukru
  • 3 jajka
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany

napełnianie:

  • 1 kg jabłek
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 100 g mielonych migdałów

Jak postępować:

1) Zacznij od wymieszania mąki, proszku do pieczenia i masła. Dodać kwaśną śmietanę i jajka. Dokładnie mieszamy i wyrabiamy gładkie ciasto, które zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na kilkadziesiąt minut.

2) W międzyczasie kontynuować przygotowywanie nadzienia. Obrane jabłka zetrzyj na tarce, a następnie wyciśnij z nich sok. Wymieszaj z cynamonem, cukrem i migdałami.

3) Ciasto wyjęte z lodówki podzielić na 2 połowy i każdą z nich rozwałkować. Ułóż pierwszy plaster na blasze do pieczenia, którą wcześniej natłuściłeś. Rozłóż nadzienie jabłkowe na cieście i przykryj drugim arkuszem ciasta.

4) Wierzch można posmarować roztopionym masłem. Piec w temperaturze 180 stopni do uzyskania złotego koloru. Po ostygnięciu możemy udekorować cukrem pudrem.