Strona główna PRZEPISY Delikatnie pikantny sos z indyka – wystarczy odrobina mięsa z indyka, przyprawy...

Delikatnie pikantny sos z indyka – wystarczy odrobina mięsa z indyka, przyprawy i smak do gotowania!

Indyk sauté to jedno z najszybszych dań, jakie można przyrządzić, i nie wymaga dużego doświadczenia w kuchni. Wszystko, czego potrzebujesz, to trochę mięsa z indyka, trochę przypraw i chęć do gotowania. Delikatnie pikantny sos z indyka jest zrównoważony ryżem warzywnym i świeżą sałatką, a całe przygotowanie zajmuje tylko 45 minut.

Jemně pikantní krůtí soté - stačí trochu krůtího masa, koření a chuť vařit!
Źródło: iStockphoto

 

Pikantny sos z indyka

 

  • 500 g piersi z indyka
  • 3 łyżki stołowe oleju roślinnego
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 sztuki papryczek chili
  • 1/2 szt. wywaru z kurczaka (bulionu)
  • 1 garść natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka mielona

1) Piersi umyć, osuszyć i pokroić w mniejszą kostkę.

2. W głębszym garnku rozgrzać olej, dodać mięso i smażyć, mieszając od czasu do czasu, aż każdy kawałek będzie miękki.

3. W międzyczasie oczyść cebulę i czosnek oraz usuń nasiona chili. Cebulę, czosnek i chili drobno posiekać i dodać do maski.

4. Doprawiamy solą i pieprzem, oprószamy papryką i zalewamy bulionem, tak aby mięso nie było całkowicie przykryte. Przykryć i gotować na wolnym ogniu do miękkości (około 40 minut), od czasu do czasu dolewając bulion.

5. Na koniec zdjąć z ognia i wmieszać drobno posiekaną natkę pietruszki. Podawać z ryżem gotowanym na parze i sałatką.

.