Strona główna PRZEPISY Wołoski gulasz wieprzowy

Wołoski gulasz wieprzowy

Wieprzowina jest bardzo popularnym składnikiem wielu kuchni. Zaskocz swoich gości nowym przepisem z wykorzystaniem ulubionych składników. Stworzysz pyszny, pełen smaku obiad.

 

  • 1 kg karkówki wieprzowej z kością
  • 1/2 kg udźca wieprzowego
  • 4 większe cebule
  • 1 kawałek selera naciowego
  • 3 marchewki
  • 10 ząbków czosnku
  • 3 sztuki większych ziemniaków
  • 4 liście laurowe
  • 5 szt. całych ziaren pieprzu czarnego
  • 2 łyżki stołowe vegety bez soli
  • 2 garście trybuli
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • majeranek

 

Karkówkę z kością myjemy, kroimy na dwie lub trzy mniejsze części i wkładamy do dużego garnka, aby się ugotowała. Udziec umyć, pokroić w mniejszą kostkę i dodać do karkówki. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i pozostawić pod przykryciem do gotowania na wolnym ogniu.

2. W międzyczasie pokrój warzywa w mniejszą kostkę i dodaj je do mięsa w garnku. Gdy seler, cebula i marchew znajdą się już w garnku, dodaj 5 ząbków drobno posiekanego czosnku, 1 garść posiekanych ząbków szczypiorku, liść laurowy, całe ziarna pieprzu i vegetę. Doprawić solą, przykryć i gotować na wolnym ogniu przez około 90 minut.

Gdy mięso będzie miękkie, dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i gotuj przez kolejne pół godziny. Można, ale nie trzeba, obracać mięsa z kości i wrzucać z powrotem do gulaszu. Zdjąć z ognia i doprawić drugą połową czosnku (również drobno posiekaną), pozostałymi ząbkami, mielonym pieprzem, majerankiem i w razie potrzeby solą.

4. Podawać ze świeżym pieczywem.

Valašský vepřový guláš
Źródło: recipes.aktuality.sk

Obfity gulasz, który jest pełen smaku i aromatu nawet bez tradycyjnego składnika – mielonej papryki.