Podaruj sobie filiżankę gorącej herbaty lub ulubionej kawy, spędź miło czas z rodziną i zaspokój swój apetyt na słodycze. Ten przepis na marshmallow jest właśnie taki. Smakowity przysmak, do którego przygotowania potrzebujesz tylko kilku składników. Dzieci po prostu je uwielbiają.

Marshmallow
Dla podwójnej porcji:
- 10 g żelatyny (2 łyżeczki) + 60 ml wody
- 220 g cukru (11 łyżek stołowych) + 60 ml wody
- 1 opakowanie cukru waniliowego (upewnij się, że jest dobrej jakości)
- 2 łyżki stołowe soku z ugotowanych buraków
- skrobia i cukier puder w równych proporcjach
Blaszkę, do której włożysz pianki, wyłóż paskiem papieru do pieczenia lub folią spożywczą. Jeśli używasz folii spożywczej, zalecamy posmarowanie jej rafinowanym olejem słonecznikowym, aby można ją było łatwo zdjąć z bezików.

Wymieszaj żelatynę z 60 ml wody w szklance i pozostaw do napęcznienia.

3. Dodaj cukier i wodę do garnka. Przygotuj z nich syrop i gotuj na małym ogniu, aż na powierzchni mieszaniny powstaną pieniste bąbelki.

4. Gdy żelatyna się nawilży, rozpuść ją na patelni, ale uważaj, aby nie doprowadzić do wrzenia. Jeszcze ciepłe ciasto wlać do głębokiej miski i ubijać mikserem na średnich obrotach, stopniowo dodając syrop (cienkimi strużkami). Następnie zwiększyć prędkość miksera do najwyższego ustawienia.
5. Gdy masa zacznie robić się biała, dodaj cukier waniliowy i kontynuuj mieszanie.
6. Gdy uzyskasz masę, natychmiast przelej połowę masy do formy i rozprowadź ją równomiernie za pomocą szpatułki.

7. Sok z ugotowanych buraków wymieszać z drugą częścią masy, wylać na pierwszą warstwę i równomiernie rozprowadzić.

8. Przykryj wierzchnią warstwę pianek marshmallow folią spożywczą posmarowaną odrobiną oleju słonecznikowego i włóż formę do lodówki na 2-3 godziny.

9. Wymieszaj skrobię i cukier puder (w równych proporcjach).
10. Połowę masy wylej na deskę do krojenia. Rozwałkuj na niej pianki marshmallow i oddziel je od formy. Wymieszaj ją dobrze z suchymi składnikami, aby się nie posklejały. Następnie pokroić na kawałki za pomocą noża posmarowanego tą samą mieszanką. Następnie obtocz wycięte kawałki w krochmalu i cukrze pudrze, aby zapobiec ich przywieraniu.

11) Rozłóż je na talerzu i podawaj z apetytem!

.