Składniki tej sałatki pięknie się komponują, więc jest ona idealna na świąteczny posiłek. Ta sałatka z wołowiną, jajkiem, jabłkiem i serem jest łatwa do przygotowania, a jej smak nie pozostawi nikogo obojętnym.

Sałatka z wołowiną, jajkiem, jabłkiem i serem
- 150 g gotowanego mięsa (wołowiny)
- 1 jabłko
- 3 jajka
- 50-60 g sera
- 3-4 łyżki majonezu
- warzywa
- 1 cebula
Marynata:
- 100 ml ciepłej wody
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka stołowa cukru
- 2 łyżki stołowe octu 9%
Pokrój cebulę w kostkę.

2. Przygotować marynatę: Umieść cebule w głębokim naczyniu i zalej je wrzącą wodą. Dodaj sól, cukier i ocet. Wymieszać łyżką. Pozwól cebuli marynować się przez 15 minut.

3. Ugotowaną wołowinę pokroić w średniej wielkości kostkę. Ułóż je na talerzu, na którym będziesz układać sałatkę i przykryj siatką z majonezem.

4. Cebulę dobrze odsączyć z zalewy i dodać jako kolejną warstwę sałatki.
5. Jabłko obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać ją na wierzchu warstwy cebuli i przykryć siatką z majonezem.

6. Zetrzeć jajka na tarce o dużych oczkach i dodać do sałatki. Doprawiamy je odrobiną soli i dodajemy kolejną warstwę majonezu.

7. Ostatnią warstwę stanowi ser starty na średniej tarce.

Sałatkę udekoruj kilkoma liśćmi warzyw i podawaj do każdego posiłku, czy to uroczystości, czy zwykłego rodzinnego obiadu. Każdy, kto go spróbuje, poprosi o dokładkę.
