Ta rolada z mięsa dwurzędowego jest smaczna, atrakcyjna i idealna na świąteczny stół. Można go podawać jako przystawkę, ale także jako danie główne z warzywami (jarmuż, szparagi itp.) lub pieczonymi ziemniakami. Przejdźmy do przepisu!

Rolada mięsna z dwóch rodzajów mięsa
- 1 300 g łopatki wieprzowej
- 6 udek z kurczaka
- 1,5 łyżeczki pieprzu czarnego (lub mieszanki)
- pół łyżeczki zmielonych liści laurowych
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżeczki soli kamiennej
- 1 gałązka rozmarynu
- 100 g boczku (boczek z warstwami mięsa, słonina, wędzony boczek wieprzowy)
W małej misce dodaj ziarna pieprzu, zmielone liście laurowe, sól, igły rozmarynu, zmiażdżony czosnek i olej. Wymieszać wszystkie przyprawy.
2. Mieszać powstałą mieszaninę przez 4-5 minut lub do momentu połączenia się wszystkich przypraw.

3. Odkrój niewielki kawałek mięsa (ok. 100 g) i odłóż go na bok. Użyj go później do przygotowania bekonu.

4. Teraz należy rozbić kawałek mięsa tłuczkiem. Powinien powstać cienki i duży placek z mięsa.

Wskazówka: aby maksymalnie usprawnić ten proces i nie dopuścić do nadmiernego zabrudzenia powierzchni roboczej, zalecamy przykrycie mięsa plastikową torbą. Dzięki temu nie rozrywa się i może być ubijana aż do uzyskania bardzo cienkiej masy.
5. Aby uzyskać jak najbardziej równe plastry, należy odciąć te części, w których jest nadmiar mięsa, i dodać je do brakujących miejsc.

6. Posmaruj mięso 2 łyżkami pasty z przyprawami. Złożyć kilka razy i odstawić na bok.
7. Zdjąć skórę z udek kurczaka. Rozłóż je w rzędzie na plastikowej torbie, przykryj i ubijaj, aż uzyskasz niezbyt cienkie paski o szerokości 17 cm.
Posmaruj ten pasek mięsa 2 łyżkami stołowymi pasty. Powinna pozostać 1 łyżeczka.

Boczek i odłożony kawałek mięsa pokroić w drobną kostkę. Dodaj je do pojemnika z pozostałą przyprawioną pastą, dopraw solą i dobrze wymieszaj.

Złożyć roladki: posypać powierzchnię roboczą solą, rozłożyć arkusz wieprzowiny, a na wierzchu ułożyć kurczaka. Rozłożyć farsz z boczku na zaledwie 10 cm powierzchni blatu roboczego (całkowita długość blatu wynosi około 50 cm, a szerokość 20 cm). Zwiń mięso w zwarty rulon.



11. Rozłóż mięso na 1-2 paskach folii spożywczej, owiń je szczelnie ze wszystkich stron i włóż do lodówki, aby się zamarynowało na 2-24 godziny, w zależności od tego, ile masz czasu.
Rozgrzać patelnię grillową (można użyć zwykłej patelni) posmarowaną odrobiną oleju.
13. Zdejmij folię i połóż rolkę na patelni, szwem do dołu. Smażyć przez 2-3 minuty z każdej strony.

14) Formę do pieczenia posmarować olejem. Używaliśmy oliwy z czosnkiem i czarnym pieprzem. Dodać roladę i również posmarować ją odrobiną oleju.

Przykryć folią i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C na 1 godzinę, a następnie zmniejszyć temperaturę do 180°C i piec jeszcze przez godzinę, pół godziny bez folii, aby bułka się zrumieniła.

Pozwól roladce chwilę ostygnąć i podawaj ją na talerzu, udekorowaną liśćmi sałaty lub warzywami!