Jeśli należysz do grona miłośników karmelowych deserów, to dobrze trafiłeś! Dziś wspólnie przygotujemy fantastyczne karmelowe plasterki. Ten luksusowy, pyszny przysmak prawdopodobnie najbardziej zachwyci najmłodszych domowników, a to za sprawą kremu karmelowego. Z pewnością przypadnie Ci do gustu, zwłaszcza że jest łatwy i szybki w przygotowaniu. Jest gotowy w zaledwie kilkadziesiąt minut! Ten karmelowy deser to doskonały wybór na niespodziewane wizyty jako wspaniały poczęstunek. Dzięki dodatkowej słodyczy, ciasto to jest idealne do popołudniowej kawy.
Czy podoba Ci się ten przepis? Przygotujmy razem ten fantastyczny karmelowy deser!

Pyszny przepis na karmelowe kawałki z dżemem:
Co będzie nam potrzebne:
Ciasto:
- 3 jajka
- 10 łyżek stołowych miodu
- 1 filiżanka zmielonych orzechów
- 200 g masła
- pół filiżanki cukru
- 1 saszetka proszku do pieczenia
- 3 szklanki mąki zwykłej
- 2 łyżki stołowe kremu karmelowego w proszku
krem:
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 łyżka stołowa cukru granulowanego
- pół litra mleka
- kostka masła
- torebka karmelowego budyniu w proszku
- cukier waniliowy
- marmolada
Jak postępować:
1) Na początku wymieszać wszystkie składniki na ciasto, oprócz masła. Wymieszaj dokładnie przed dodaniem roztopionego masła.
2) Teraz dokładnie ubić i podzielić na 4 części. Poszczególne części ciasta układamy na blasze, którą oczywiście wyłożyliśmy papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 8 minut. Po upieczeniu pozostawić ciasto do ostygnięcia.
3) Teraz krem. Ubić masło z cukrem. Jedną trzecią mleka wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym. Ustawić na małym ogniu i zacząć podgrzewać. Jak tylko mleko zacznie wrzeć, dodać resztę mleka, w którym rozpuściliśmy proszek budyniowy.
4) Do jeszcze ciepłego kremu dodać masło i dokładnie wymieszać do uzyskania gładkiej konsystencji. Pozostawić krem do ostygnięcia.
5) Teraz wystarczy rozprowadzić warstwę kremu na pierwszym arkuszu ciasta, złożyć na drugim arkuszu i ponownie rozprowadzić krem. Następnie nakłada się warstwę dżemu. Następnie znów kawałek ciasta, krem, kawałek ciasta, a na koniec reszta kremu. Wierzch naszego deseru posypujemy wiórkami karmelowymi.