Ten przepis przydaje się zawsze, gdy zbliżają się goście, a Ty nie masz gotowego deseru. Krok po kroku przedstawiamy wspaniały przepis na prawdziwe włoskie tiramisu. Jeśli uwielbiasz jeść i jesteś zapalonym kucharzem, będziesz zachwycony tym nowym przepisem.

Prawdziwe włoskie tiramisu
- 5 świeżych jaj
- 5 łyżek stołowych cukru granulowanego
- 500 g Mascarpone
- 1 paczka herbatników Savoiardi (długie herbatniki)
- 1 filiżanka mocnej kawy
- 1 dl likieru Amaretto
- 1 łyżka kakao
Oddziel żółtka od białek w dwóch miskach. Ubić pianę z białek do uzyskania sztywnej masy.
2. Dodaj cukier do żółtek i ubijaj, aż cukier się rozpuści. Dodać mascarpone i delikatnie połączyć z kremem żółtkowym. Na koniec delikatnie wmieszać śmietanę, wpuszczając do niej jak najwięcej powietrza.
3. Wymieszaj ostudzoną kawę z Amaretto i przelej do miski na tyle szerokiej, aby wygodnie zanurzyć w niej herbatniki. Zanurzaj herbatniki po jednym z obu stron w kawie likierowej, ale tylko na chwilę, aby nie były rozmiękłe. Umieść je w kwadratowej misce (ok. 30×30 cm).
Gdy pierwsza warstwa będzie gotowa, posmaruj ją połową kremu. Następnie ułóż kolejną warstwę nasączonych herbatników i przykryj je drugą połową kremu. Posypać powierzchnię kakao przesianym przez sito i odstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny (najlepiej na całą noc).
Należy ściśle przestrzegać składników i zaufać klasycznemu przepisowi. Tylko w ten sposób można stworzyć w domu prawdziwe włoskie tiramisu.