Strona główna PRZEPISY Prawdziwe włoskie tiramisu

Prawdziwe włoskie tiramisu

Ten przepis przydaje się zawsze, gdy zbliżają się goście, a Ty nie masz gotowego deseru. Krok po kroku przedstawiamy wspaniały przepis na prawdziwe włoskie tiramisu. Jeśli uwielbiasz jeść i jesteś zapalonym kucharzem, będziesz zachwycony tym nowym przepisem.

Pravé italské tiramisu
Źródło: iStockphoto

 

Prawdziwe włoskie tiramisu

 

  • 5 świeżych jaj
  • 5 łyżek stołowych cukru granulowanego
  • 500 g Mascarpone
  • 1 paczka herbatników Savoiardi (długie herbatniki)
  • 1 filiżanka mocnej kawy
  • 1 dl likieru Amaretto
  • 1 łyżka kakao

 

Oddziel żółtka od białek w dwóch miskach. Ubić pianę z białek do uzyskania sztywnej masy.

2. Dodaj cukier do żółtek i ubijaj, aż cukier się rozpuści. Dodać mascarpone i delikatnie połączyć z kremem żółtkowym. Na koniec delikatnie wmieszać śmietanę, wpuszczając do niej jak najwięcej powietrza.

3. Wymieszaj ostudzoną kawę z Amaretto i przelej do miski na tyle szerokiej, aby wygodnie zanurzyć w niej herbatniki. Zanurzaj herbatniki po jednym z obu stron w kawie likierowej, ale tylko na chwilę, aby nie były rozmiękłe. Umieść je w kwadratowej misce (ok. 30×30 cm).

Gdy pierwsza warstwa będzie gotowa, posmaruj ją połową kremu. Następnie ułóż kolejną warstwę nasączonych herbatników i przykryj je drugą połową kremu. Posypać powierzchnię kakao przesianym przez sito i odstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny (najlepiej na całą noc).

Należy ściśle przestrzegać składników i zaufać klasycznemu przepisowi. Tylko w ten sposób można stworzyć w domu prawdziwe włoskie tiramisu.