Kiedy wracasz do domu późnym wieczorem, jesteś głodny, ale ostatnią rzeczą, na jaką masz ochotę, jest stanie godzinami przy kuchence, z pomocą przychodzi ten przepis na szybką, łatwą i smaczną kolację. Koniecznie wypróbuj dzisiejszy przepis na placek pasterski z łososiem.

Pasterski placek z łososiem
- 3 szt. filet z łososia
- 200 g mrożonej kukurydzy
- 200 g mrożonego groszku
- 1 większa cebula
- 2 łyżki stołowe mąki zwykłej
- 200 ml wywaru warzywnego (bulionu)
- 2 łyżki masła
- 200 ml bitej śmietany
- skórka z połowy cytryny
Tłuczone ziemniaki:
- 6 większych ziemniaków
- 200 ml bitej śmietany (lub pełnego mleka)
- 50 g masła
- 100 g tartego sera (cheddar, eidam, emmental, …)
- sól, pieprz mielony
- koperek
Oczyszczone ziemniaki ugotować do miękkości, odcedzić i utrzeć ze śmietaną, masłem i solą na rzadsze puree. Na koniec lekko wmieszać ser i odstawić.
Rozgrzej piekarnik do 180°C.
3. Na dużej patelni rozgrzać masło, dodać posiekaną cebulę, groszek, kukurydzę i doprawić solą i pieprzem. Wlej bulion, doprowadź do wrzenia, dodaj śmietanę, mąkę, skórkę z cytryny i koperek, a następnie gotuj przez maksymalnie 2-3 minuty. Zdjąć z ognia, dodać pokrojonego w plastry łososia i ułożyć mieszankę na dnie naczynia do zapiekania.
4. Przykryj całą powierzchnię tłuczonymi ziemniakami i piecz przez około 25 minut.