Strona główna PRZEPISY Pasterski placek z łososiem – pyszny łosoś w kremowym sosie pod ziemniaczano-serową...

Pasterski placek z łososiem – pyszny łosoś w kremowym sosie pod ziemniaczano-serową pierzynką!

Kiedy wracasz do domu późnym wieczorem, jesteś głodny, ale ostatnią rzeczą, na jaką masz ochotę, jest stanie godzinami przy kuchence, z pomocą przychodzi ten przepis na szybką, łatwą i smaczną kolację. Koniecznie wypróbuj dzisiejszy przepis na placek pasterski z łososiem.

Pastýřský koláč s lososem
Źródło: iStockphoto

 

Pasterski placek z łososiem

 

  • 3 szt. filet z łososia
  • 200 g mrożonej kukurydzy
  • 200 g mrożonego groszku
  • 1 większa cebula
  • 2 łyżki stołowe mąki zwykłej
  • 200 ml wywaru warzywnego (bulionu)
  • 2 łyżki masła
  • 200 ml bitej śmietany
  • skórka z połowy cytryny

Tłuczone ziemniaki:

  • 6 większych ziemniaków
  • 200 ml bitej śmietany (lub pełnego mleka)
  • 50 g masła
  • 100 g tartego sera (cheddar, eidam, emmental, …)
  • sól, pieprz mielony
  • koperek

Oczyszczone ziemniaki ugotować do miękkości, odcedzić i utrzeć ze śmietaną, masłem i solą na rzadsze puree. Na koniec lekko wmieszać ser i odstawić.

Rozgrzej piekarnik do 180°C.

3. Na dużej patelni rozgrzać masło, dodać posiekaną cebulę, groszek, kukurydzę i doprawić solą i pieprzem. Wlej bulion, doprowadź do wrzenia, dodaj śmietanę, mąkę, skórkę z cytryny i koperek, a następnie gotuj przez maksymalnie 2-3 minuty. Zdjąć z ognia, dodać pokrojonego w plastry łososia i ułożyć mieszankę na dnie naczynia do zapiekania.

4. Przykryj całą powierzchnię tłuczonymi ziemniakami i piecz przez około 25 minut.