Strona główna PRZEPISY Miękkie i superpuszyste bułeczki czekoladowe – prosty przepis, zaskakujący efekt!

Miękkie i superpuszyste bułeczki czekoladowe – prosty przepis, zaskakujący efekt!

Dziś polecamy bardzo ciekawy przepis na bułeczki z kremem i czekoladą. Ich przygotowanie jest bardzo proste, ale są one absolutnie pyszne, ugotowane w całości i puszyste! Jest to przepis, który z pewnością zapiszesz w swojej kolekcji.

Měkké a super nadýchané čokoládové buchty
Źródło: retete-usoare.eu

Bułeczki czekoladowe

 

Na ciasto:

  • 150 ml ciepłego mleka
  • 50 g cukru
  • 8 g drożdży suszonych
  • 40 ml oleju roślinnego słonecznikowego
  • 1 jajko
  • 360 g mąki zwykłej
  • 1 łyżeczka soli

Na krem:

  • 40 g cukru
  • 20 g skrobi kukurydzianej
  • 1 żółtko
  • 250 ml ciepłego mleka
  • skórka z cytryny (do smaku)
  • wiórki czekoladowe

Do dekoracji:

  • 1 żółtko i odrobina mleka
  • cukier brązowy
  • cukier puder

 

1) Przygotowanie ciasta: do głębokiej miski wlej letnie mleko. Dodać cukier i suszone drożdże, wymieszać. Przykryj miskę folią spożywczą i pozostaw drożdże na 10 minut, aby się uaktywniły.

Měkké a super nadýchané čokoládové buchty
Źródło: retete-usoare.eu

2. Następnie dodaj olej roślinny i jajka. Wymieszać delikatnie trzepaczką.

Měkké a super nadýchané čokoládové buchty
Źródło: retete-usoare.eu

3. Wcześniej dodaj sól i przesianą mąkę, a następnie zagnieć ostateczne ciasto. Powinna powstać miękka i jednorodna kulka, która będzie się kleić do rąk. Przykryj miskę folią spożywczą, a następnie ręcznikiem kuchennym i pozostaw ciasto do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej na 1 godzinę.

Měkké a super nadýchané čokoládové buchty
Źródło: retete-usoare.eu

4. Przygotuj krem: w małym rondelku dodaj cukier i skrobię. Wymieszaj trzepaczką, a następnie dodaj żółtko i letnie mleko. Ubijaj składniki, aż będą gładkie i bez grudek.

Měkké a super nadýchané čokoládové buchty
Źródło: retete-usoare.eu

5. Dodaj skórkę z cytryny, wymieszaj i postaw patelnię na ogniu. Śmietankę gotować, ciągle mieszając, aż zgęstnieje. Wlać do miski, przykryć folią spożywczą i pozostawić do ostygnięcia.

Měkké a super nadýchané čokoládové buchty
Źródło: retete-usoare.eu

6. Oprósz powierzchnię roboczą mąką i przenieś na nią ciasto. Następnie za pomocą wałka rozwałkuj je na średniej grubości prostokątne ciasto.

Měkké a super nadýchané čokoládové buchty
Źródło: retete-usoare.eu

7. Posmaruj 2/3 szerokości kremem i posyp wiórkami gorzkiej czekolady.

Měkké a super nadýchané čokoládové buchty
Źródło: retete-usoare.eu

8. Złożyć ciasto wzdłuż na trzy części i mocno zlepić brzegi.

Měkké a super nadýchané čokoládové buchty
Źródło: retete-usoare.eu
Měkké a super nadýchané čokoládové buchty
Źródło: retete-usoare.eu

9. Ostrze ostrego noża oprósz mąką i pokrój powstałe ciasto na równej wielkości paski.

Měkké a super nadýchané čokoládové buchty
Źródło: retete-usoare.eu

10. Weź pasek ciasta, skręć go dwa razy i połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiając między nimi odstępy. Pozwól przyszłym bułeczkom „odpocząć” w ten sposób przez 20 minut.

Měkké a super nadýchané čokoládové buchty
Źródło: retete-usoare.eu

Wymieszaj odrobinę mleka z żółtkiem i posmaruj bułeczki tą mieszanką. Na wierzchu posypać odrobiną brązowego cukru.

Měkké a super nadýchané čokoládové buchty
Źródło: retete-usoare.eu

Piec bułeczki przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.

Měkké a super nadýchané čokoládové buchty
Źródło: retete-usoare.eu

13) Wyjąć naczynie z piekarnika, posypać bułeczki cukrem pudrem, przełożyć na talerz i podawać z apetytem!

Měkké a super nadýchané čokoládové buchty
Źródło: retete-usoare.eu