Dziś polecamy bardzo ciekawy przepis na bułeczki z kremem i czekoladą. Ich przygotowanie jest bardzo proste, ale są one absolutnie pyszne, ugotowane w całości i puszyste! Jest to przepis, który z pewnością zapiszesz w swojej kolekcji.

Bułeczki czekoladowe
Na ciasto:
- 150 ml ciepłego mleka
- 50 g cukru
- 8 g drożdży suszonych
- 40 ml oleju roślinnego słonecznikowego
- 1 jajko
- 360 g mąki zwykłej
- 1 łyżeczka soli
Na krem:
- 40 g cukru
- 20 g skrobi kukurydzianej
- 1 żółtko
- 250 ml ciepłego mleka
- skórka z cytryny (do smaku)
- wiórki czekoladowe
Do dekoracji:
- 1 żółtko i odrobina mleka
- cukier brązowy
- cukier puder
1) Przygotowanie ciasta: do głębokiej miski wlej letnie mleko. Dodać cukier i suszone drożdże, wymieszać. Przykryj miskę folią spożywczą i pozostaw drożdże na 10 minut, aby się uaktywniły.

2. Następnie dodaj olej roślinny i jajka. Wymieszać delikatnie trzepaczką.

3. Wcześniej dodaj sól i przesianą mąkę, a następnie zagnieć ostateczne ciasto. Powinna powstać miękka i jednorodna kulka, która będzie się kleić do rąk. Przykryj miskę folią spożywczą, a następnie ręcznikiem kuchennym i pozostaw ciasto do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej na 1 godzinę.

4. Przygotuj krem: w małym rondelku dodaj cukier i skrobię. Wymieszaj trzepaczką, a następnie dodaj żółtko i letnie mleko. Ubijaj składniki, aż będą gładkie i bez grudek.

5. Dodaj skórkę z cytryny, wymieszaj i postaw patelnię na ogniu. Śmietankę gotować, ciągle mieszając, aż zgęstnieje. Wlać do miski, przykryć folią spożywczą i pozostawić do ostygnięcia.

6. Oprósz powierzchnię roboczą mąką i przenieś na nią ciasto. Następnie za pomocą wałka rozwałkuj je na średniej grubości prostokątne ciasto.

7. Posmaruj 2/3 szerokości kremem i posyp wiórkami gorzkiej czekolady.

8. Złożyć ciasto wzdłuż na trzy części i mocno zlepić brzegi.


9. Ostrze ostrego noża oprósz mąką i pokrój powstałe ciasto na równej wielkości paski.

10. Weź pasek ciasta, skręć go dwa razy i połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiając między nimi odstępy. Pozwól przyszłym bułeczkom „odpocząć” w ten sposób przez 20 minut.

Wymieszaj odrobinę mleka z żółtkiem i posmaruj bułeczki tą mieszanką. Na wierzchu posypać odrobiną brązowego cukru.

Piec bułeczki przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.

13) Wyjąć naczynie z piekarnika, posypać bułeczki cukrem pudrem, przełożyć na talerz i podawać z apetytem!
