Dziś pokażemy ciekawy przepis na biszkopt bez pieczenia „salami” z suszonymi owocami. Jest to smaczny przysmak, do którego przygotowania potrzeba zaledwie kilku składników.

Herbatnik bez pieczenia „salami” z suszonymi owocami
- 80 g suszonych moreli
- 80 g śliwek
- 100 g pokruszonych herbatników
- 50-60 g jąder orzecha włoskiego
- 100 g masła
- 80-100 g białej czekolady
Śliwki i suszone morele umieścić w oddzielnych miskach i zalać ciepłą wodą. Pozostawić je do namoczenia na 5 minut.

Połamać herbatniki na małe kawałki, połowę z nich umieścić w misce robota kuchennego i zmielić. Przełóż je do miski i dodaj okruchy.

3. Posiekaj nożem pestki orzechów włoskich i dodaj je do naczynia z ciasteczkami.

Pokrój suszone owoce na ćwiartki i również dodaj je do miski.


5 Połam białą czekoladę na kawałki, umieść je w głębokiej misce razem z masłem o temperaturze pokojowej i roztop je, ciągle mieszając.

6. Wlać płynną mieszankę do miski z herbatnikami i dobrze wymieszać szpatułką.

7. Na blacie roboczym położyć pasek papieru do pieczenia, a na nim folię, wylać na nią masę i zwinąć w długi rulon. Skręć krawędzie. Wstaw do lodówki na co najmniej cztery godziny, a najlepiej na całą noc.

8. Wyjąć deser z lodówki i usunąć papier. Rozłóż je na desce do krojenia, posyp z obu stron cukrem pudrem, pokrój i podawaj!


.