Nie wiesz, co ugotować na obiad i nie chcesz spędzać zbyt wiele czasu w kuchni? Przedstawiamy krok po kroku wspaniały przepis na szaszłyki warzywne z sosem śmietanowym. Przygotowanie tego dania zajmie Ci tylko kilka minut, a będziesz mieć pyszny, pełnowartościowy obiad lub kolację.

Szaszłyki warzywne z sosem śmietanowym
Szaszłyki:
- 4 średnie cukinie (żółta i zielona)
- 4 kolorowe papryki
- 4 średniej wielkości czerwone cebule
- 4 szt. kukurydzy
- 5 łyżek stołowych oleju rzepakowego Raciol
- sól do smaku
- mielony czarny pieprz do smaku
Opatrunek śmietankowy:
- 200 g jogurtu śmietankowego
- 100 g majonezu
- 2 łyżki oleju rydzowego z bazylią
- świeże zioła, np. pietruszka
- 1 szt. cebuli dymki
Umyj i pokrój warzywa na kawałki mniej więcej równej wielkości. Nałóż je naprzemiennie na szpikulec, posmaruj oliwą, posól i popieprz, a następnie grilluj z każdej strony, aż będą chrupiące.
2. W misce wymieszaj śmietanę, majonez, oliwę z przyprawami i posiekane zioła wraz z dymką. Podawać sos śmietanowy z grillowanymi szaszłykami.