Strona główna PRZEPISY Szaszłyki warzywne z sosem śmietanowym

Szaszłyki warzywne z sosem śmietanowym

Nie wiesz, co ugotować na obiad i nie chcesz spędzać zbyt wiele czasu w kuchni? Przedstawiamy krok po kroku wspaniały przepis na szaszłyki warzywne z sosem śmietanowym. Przygotowanie tego dania zajmie Ci tylko kilka minut, a będziesz mieć pyszny, pełnowartościowy obiad lub kolację.

Zeleninový špíz se smetanovým dresinkem
Źródło: iStockphoto

 

Szaszłyki warzywne z sosem śmietanowym

Szaszłyki:

  • 4 średnie cukinie (żółta i zielona)
  • 4 kolorowe papryki
  • 4 średniej wielkości czerwone cebule
  • 4 szt. kukurydzy
  • 5 łyżek stołowych oleju rzepakowego Raciol
  • sól do smaku
  • mielony czarny pieprz do smaku

Opatrunek śmietankowy:

  • 200 g jogurtu śmietankowego
  • 100 g majonezu
  • 2 łyżki oleju rydzowego z bazylią
  • świeże zioła, np. pietruszka
  • 1 szt. cebuli dymki

 

Umyj i pokrój warzywa na kawałki mniej więcej równej wielkości. Nałóż je naprzemiennie na szpikulec, posmaruj oliwą, posól i popieprz, a następnie grilluj z każdej strony, aż będą chrupiące.

2. W misce wymieszaj śmietanę, majonez, oliwę z przyprawami i posiekane zioła wraz z dymką. Podawać sos śmietanowy z grillowanymi szaszłykami.