Kurczak jest bardzo popularnym składnikiem wielu kuchni. Zaskocz swoich gości nowym przepisem na leniwe pierogi z kurczakiem, które są doskonałym dodatkiem do zupy.

Pierogi z kurczakiem
- 400 g mięsa mielonego z kurczaka
- 150 g mąki zwykłej
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
- 100 g cebuli
- 70 g marchwi
- 50-60 g roślinnego oleju słonecznikowego lub masła do smażenia
- szczypta mielonego czarnego pieprzu
- przyprawy do smaku
- warzywa do smaku
Do miski dodaj jajka, sól, mielonego kurczaka i mąkę, a następnie wymieszaj składniki. Możesz to zrobić w dowolny sposób – rękami lub łyżką. Jeśli masa jest bardziej mokra, dodaj więcej mąki.

2. Posyp powierzchnię roboczą mąką i jeszcze trochę zagnieć ciasto.

3. Uformuj z ciasta wałek, przykryj go folią spożywczą i pozostaw na chwilę.
4. Cebulę drobno posiekać, marchew posiekać lub zetrzeć na grubej tarce, a czosnek zmiażdżyć.

Rozgrzej patelnię z odrobiną masła lub oleju roślinnego i dodaj warzywa do smażenia.
6. Podczas gdy warzywa się smażą, rozwałkuj ciasto i pokrój je na kawałki w kształcie pierogów.

7. Gdy warzywa dobrze się zrumienią, dodaj na patelnię około półtora litra wrzącej wody, 1-2 łyżeczki soli i łyżeczkę papryki, aby nadać im kolor.
8. Kiedy zacznie się gotować, dodajemy pierogi. Wymieszaj je dokładnie i upewnij się, że się nie sklejają.
9) Pierogi gotować przez 7-8 minut, od czasu do czasu mieszając. Należy je gotować na dużym ogniu, ponieważ na małym ogniu zamienią się w ciasto.

10. Dodaj drobno pokrojone warzywa (możesz dodać te, które najbardziej lubisz), sól i pieprz do smaku, rozlej na talerze i podawaj z apetytem.

11. Pierogi te można również gotować w osolonej wodzie, wyjmować na talerz i podawać z masłem i kwaśną śmietaną.
