Strona główna PRZEPISY Prosty, ale bardzo smaczny biszkopt z polewą czekoladową!

Prosty, ale bardzo smaczny biszkopt z polewą czekoladową!

Jeśli też jesteś miłośnikiem budyniu, to ten przepis jest dla Ciebie! Dzisiaj przygotujemy pyszny biszkopt z polewą czekoladową z kremem. Ten deser to świetna propozycja na weekendowe śniadanie, a nawet do łóżka.

Jeśli zachęciłyśmy Cię tym pysznym smakołykiem, zróbmy go razem!

 

Vyzkoušejte tuto výbornou piškotovou buchtu s čokoládovou polevou!
Źródło: bidista.com

 


Pyszny przepis na ciasto biszkoptowe:

Co będzie nam potrzebne:

Ciasto:

  • 4 białka jaj
  • 6 łyżek stołowych cukru
  • 4 łyżki stołowe zimnej wody
  • 5 łyżek stołowych zwykłej mąki
  • 3 łyżki stołowe kakao

krem:

  • torebka budyniu truskawkowego
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 250 ml mleka
  • 4 żółtka
  • 150 g cukru
  • 3 torebki cukru waniliowego
  • 250 g masła
  • czekolada na polewę

Jak postępować:

1) Zacznij od ubicia białek z cukrem na sztywno. W drugiej misce wymieszaj pozostałe składniki na ciasto. Dobrze wymieszaj i zacznij powoli i stopniowo dodawać ubitą masę śnieżną. Ponownie wymieszać.

2) Przygotować blachę do pieczenia, którą posmarować tłuszczem i posypać. Utworzoną masę rozłóż równomiernie na blasze do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut. Po ostygnięciu przekrój ciasto wzdłuż na dwie połówki. Jedną połowę pozostawić na blasze do pieczenia.

3) Kontynuuj pracę z kremem. Zrób klasyczny budyń, ale bez cukru! Gdy krem jest jeszcze gorący, dodaj żółtka, a następnie cukry. Mieszaj na małym ogniu, aż do rozpuszczenia cukrów. Następnie zdjąć z ognia i przykryć folią spożywczą.

4) Gdy krem ostygnie, wymieszać z masłem i kwaśną śmietaną.

5) Teraz zacznij równomiernie nakładać krem na tortownicę. Następnie przykryj drugą połową osłonki, a na koniec polej roztopioną czekoladą. Na sam koniec włóż do lodówki na kilka godzin. Skończyłeś!