Jeśli też jesteś miłośnikiem budyniu, to ten przepis jest dla Ciebie! Dzisiaj przygotujemy pyszny biszkopt z polewą czekoladową z kremem. Ten deser to świetna propozycja na weekendowe śniadanie, a nawet do łóżka.
Jeśli zachęciłyśmy Cię tym pysznym smakołykiem, zróbmy go razem!

Pyszny przepis na ciasto biszkoptowe:
Co będzie nam potrzebne:
Ciasto:
- 4 białka jaj
- 6 łyżek stołowych cukru
- 4 łyżki stołowe zimnej wody
- 5 łyżek stołowych zwykłej mąki
- 3 łyżki stołowe kakao
krem:
- torebka budyniu truskawkowego
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 250 ml mleka
- 4 żółtka
- 150 g cukru
- 3 torebki cukru waniliowego
- 250 g masła
- czekolada na polewę
Jak postępować:
1) Zacznij od ubicia białek z cukrem na sztywno. W drugiej misce wymieszaj pozostałe składniki na ciasto. Dobrze wymieszaj i zacznij powoli i stopniowo dodawać ubitą masę śnieżną. Ponownie wymieszać.
2) Przygotować blachę do pieczenia, którą posmarować tłuszczem i posypać. Utworzoną masę rozłóż równomiernie na blasze do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut. Po ostygnięciu przekrój ciasto wzdłuż na dwie połówki. Jedną połowę pozostawić na blasze do pieczenia.
3) Kontynuuj pracę z kremem. Zrób klasyczny budyń, ale bez cukru! Gdy krem jest jeszcze gorący, dodaj żółtka, a następnie cukry. Mieszaj na małym ogniu, aż do rozpuszczenia cukrów. Następnie zdjąć z ognia i przykryć folią spożywczą.
4) Gdy krem ostygnie, wymieszać z masłem i kwaśną śmietaną.
5) Teraz zacznij równomiernie nakładać krem na tortownicę. Następnie przykryj drugą połową osłonki, a na koniec polej roztopioną czekoladą. Na sam koniec włóż do lodówki na kilka godzin. Skończyłeś!