Mówi się, że dobre jedzenie wzmacnia relacje. Dlaczego więc nie zaplanować popołudniowego spotkania z przyjaciółmi lub rodziną i nie przygotować czegoś naprawdę wyjątkowego? Ten przepis na pierogi z sernikiem i karmelową kruszonką to strzał w dziesiątkę.

Pierogi z sernikiem i karmelową kruszonką
- 700 g ziemniaków
- 300 g mąki średnio gruboziarnistej
- 1 jajko
- 1 szczypta soli
- 500 g pełnotłustego sera twarogowego (grudkowatego)
- 3 łyżki stołowe cukru granulowanego
- 50 g rodzynek
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 10 łyżek bułki tartej
- 5 łyżek stołowych cukru trzcinowego
- masło do polania
Ugotować ziemniaki w łupinach. Po ostygnięciu obrać je i utrzeć na puree lub drobno zetrzeć na tarce.
2. Włóż je do dużego garnka z lekko osoloną wodą, aby się zagotowały.
3. Aby przygotować nadzienie, wymieszaj twaróg z cukrem, rodzynkami i cynamonem.
4. Na blacie roboczym wymieszaj ziemniaki, mąkę, jajka i sól. Wyrobić nieklejące się ciasto. Rozwałkuj go na kawałki o grubości około 5 mm i wytnij z niego kółka (używając szklanki lub kubka) o średnicy około 7 cm. Na każdy krążek nałożyć po czubatej łyżeczce nadzienia twarogowego. Zamknij je i zwiń w kulkę między dłońmi, a następnie dociśnij spód kulki do deski, aby uformować bochenek.
5. Pierogi ugotować we wrzącej wodzie. Poczekaj, aż wypłyną na powierzchnię, a następnie gotuj je jeszcze przez kilka minut, aby ciasto nie było surowe.
6. Aby przygotować polewę karmelową – opiecz bułkę tartą na suchej patelni. Gdy bułka tarta będzie miała złoty kolor, dodaj cukier i podgrzewaj, aż cukier zacznie się rozpuszczać i połączy bułkę tartą w większe, chrupiące grudki. W tym momencie zdjąć z ognia i przełożyć do miski.
7. Ugotowane pierogi posypać bułką tartą i polać roztopionym masłem.