Kurczak jest bardzo popularnym składnikiem wielu kuchni. Jeśli nie wiesz, co ugotować, a nie chcesz spędzać zbyt wiele czasu w kuchni, oto świetny przepis krok po kroku na marynowane kawałki kurczaka, które doskonale nadają się również do sałatek.

Marynowane kawałki kurczaka – doskonałe do sałatek
- 400 g piersi z kurczaka
- 100 g kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka musztardy
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka papryki
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki
- sól – do smaku
- 4 łyżki oleju słonecznikowego do smażenia
[jak_będziemy_przestrzegać].
Pierś z kurczaka pokroić w dużą kostkę (ok. 3-4 cm). Umieść mięso w dużej misce.

2. Dodaj kwaśną śmietanę, rozbity czosnek, musztardę, paprykę, jajko, sos sojowy, sól i dobrze wymieszaj rękami, aby obtoczyć każdy kawałek mięsa w sosie. Pozostawić do zamarynowania w temperaturze pokojowej na 20 minut.
3. Dodaj mąkę i ponownie wymieszaj.

Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju, dodać kawałki mięsa i zrumienić je z obu stron (około 3 minuty).

5. Przełożyć relish na talerz i podawać z sosem lub sałatką według uznania.
