Strona główna PRZEPISY Proste ciasto czekoladowe na spodzie z herbatników i kremu karmelowego!

Proste ciasto czekoladowe na spodzie z herbatników i kremu karmelowego!

Kto nie lubi ciasta! Są one po prostu pyszne i stanowią punkt kulminacyjny każdej odpowiedniej uroczystości. Jeśli jesteś początkujący w kuchni i szukasz łatwego przepisu na ciasto, spróbuj zrobić to czekoladowe! Podstawę stanowią herbatniki, więc przygotowanie jest bardzo proste. Jednak ten prosty tort czekoladowy smakuje naprawdę wybornie i zadowoli niejednego solenizanta. Spróbuj dodać krem karmelowy zamiast lukru!


Przepis na proste ciasto czekoladowe na spodzie z herbatników:

Co będzie nam potrzebne:

  • 500 g mleka w proszku
  • 5 łyżek stołowych kakao
  • 250 g miękkiego masła
  • 250 ml wody
  • 6 łyżek stołowych cukru
  • 400 – 500 g herbatników

Jak będziemy postępować:

  1. Wymieszaj mleko w proszku, kakao w proszku i masło, a następnie ubij trzepaczką do uzyskania jednolitej masy.
  2. Wymieszaj wodę i cukier, podgrzej mieszankę, ale nie doprowadzaj do wrzenia.
  3. Po ostygnięciu połączyć z masą kakaową i dobrze wymieszać.
  4. Ułóż herbatniki w misce i przykryj je warstwą kremu.
  5. Następnie układaj warstwy na przemian, aż do wyczerpania herbatników.
  6. Wierzchnią warstwę stanowi krem. Odstawić ciasto do lodówki na co najmniej 3 godziny. Jako polewy można użyć kremu karmelowego lub mleka skondensowanego z cukrem.