Kto nie lubi ciasta! Są one po prostu pyszne i stanowią punkt kulminacyjny każdej odpowiedniej uroczystości. Jeśli jesteś początkujący w kuchni i szukasz łatwego przepisu na ciasto, spróbuj zrobić to czekoladowe! Podstawę stanowią herbatniki, więc przygotowanie jest bardzo proste. Jednak ten prosty tort czekoladowy smakuje naprawdę wybornie i zadowoli niejednego solenizanta. Spróbuj dodać krem karmelowy zamiast lukru!
Przepis na proste ciasto czekoladowe na spodzie z herbatników:
Co będzie nam potrzebne:
- 500 g mleka w proszku
- 5 łyżek stołowych kakao
- 250 g miękkiego masła
- 250 ml wody
- 6 łyżek stołowych cukru
- 400 – 500 g herbatników
Jak będziemy postępować:
- Wymieszaj mleko w proszku, kakao w proszku i masło, a następnie ubij trzepaczką do uzyskania jednolitej masy.
- Wymieszaj wodę i cukier, podgrzej mieszankę, ale nie doprowadzaj do wrzenia.
- Po ostygnięciu połączyć z masą kakaową i dobrze wymieszać.
- Ułóż herbatniki w misce i przykryj je warstwą kremu.
- Następnie układaj warstwy na przemian, aż do wyczerpania herbatników.
- Wierzchnią warstwę stanowi krem. Odstawić ciasto do lodówki na co najmniej 3 godziny. Jako polewy można użyć kremu karmelowego lub mleka skondensowanego z cukrem.