Strona główna PRZEPISY Miękkie, cienkie, pyszne paszteciki z lekko chrupiącymi brzegami i bardzo nietypowym nadzieniem!

Miękkie, cienkie, pyszne paszteciki z lekko chrupiącymi brzegami i bardzo nietypowym nadzieniem!

Niewiele osób lubi spędzać godziny na przygotowywaniu obiadu w kuchni. Tym razem wypróbuj te paszteciki z nadzieniem warzywnym. Jego przygotowanie zajmie Ci tylko kilka minut, a będziesz mieć pyszny, syty obiad.

Placičky se zeleninovou náplní
Źródło: retete-usoare.eu

 

Paszteciki z nadzieniem warzywnym

 

Na ciasto:

  • 500 g gotowanych ziemniaków w skórce
  • 1 jajko
  • 50 g kwaśnej śmietany
  • około 300 g mąki (potrzebna ilość może się różnić w zależności od konsystencji ugotowanych ziemniaków, grubości śmietany i wielkości jajka)
  • sól – do smaku

Nadzienie:

  • 2 duże cebule
  • 2 marchewki
  • 400 g ogórków solonych
  • 3-4 łyżki stołowe oleju
  • 20 g masła

Inne:

  • olej – do smażenia

[jak_będziemy_przestrzegać].

1) Przygotować nadzienie: Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju, aż zmięknie i zacznie brązowieć.

Placičky se zeleninovou náplní
Źródło: retete-usoare.eu

2. Dodać startą marchewkę i smażyć do miękkości.

Placičky se zeleninovou náplní
Źródło: retete-usoare.eu

Zdejmij usmażone warzywa z ognia i przełóż je do głębokiej miski.

4. Posolone ogórki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Smażyć je na niewielkiej ilości oleju przez 7-10 minut. Na koniec dodajemy gałkę masła i smażymy jeszcze przez 1 minutę.

Placičky se zeleninovou náplní
Źródło: retete-usoare.eu

5. Wymieszaj podsmażone ogórki z pozostałymi podsmażonymi warzywami.

Placičky se zeleninovou náplní
Źródło: retete-usoare.eu

6. Przygotowanie ciasta: Ugotowane ziemniaki obrać, włożyć do głębokiej miski i albo utłuc tłuczkiem, albo zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

7. Dodaj sól do smaku, jajko i kwaśną śmietanę. Bardzo dobrze wymieszać.

8. Stopniowo dodawaj przesianą mąkę. Zagnieść jednolite, miękkie i prawie nie klejące się ciasto.

Placičky se zeleninovou náplní
Źródło: retete-usoare.eu

9. Ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na paluszki, a następnie podzielić je na kawałki o grubości ok. 2 cm.

Placičky se zeleninovou náplní
Źródło: retete-usoare.eu

10. Rozwałkuj każdy kawałek ciasta rękami na cienki, okrągły placek. Rozprowadź cienką warstwę nadzienia (około jednej łyżki stołowej) na połowie powierzchni, pozostawiając luźne brzegi.

Placičky se zeleninovou náplní
Źródło: retete-usoare.eu

11. Następnie złóż luźną połowę placka na nadzienie, przykrywając je całkowicie i sklejając mocno brzegi.

Placičky se zeleninovou náplní
Źródło: retete-usoare.eu

Uformuj wszystkie placki w ten sam sposób.

Na patelni z odrobiną rozgrzanego oleju na średnim ogniu smażyć placki z obu stron na złoty kolor.

Placičky se zeleninovou náplní
Źródło: retete-usoare.eu
Placičky se zeleninovou náplní
Źródło: retete-usoare.eu

14) Podawaj placki i ciesz się ich wspaniałym smakiem! Nasi przyjaciele nie mogli odgadnąć ich niezwykłego nadzienia!

Placičky se zeleninovou náplní
Źródło: retete-usoare.eu