Niewiele osób lubi spędzać godziny na przygotowywaniu obiadu w kuchni. Tym razem wypróbuj te paszteciki z nadzieniem warzywnym. Jego przygotowanie zajmie Ci tylko kilka minut, a będziesz mieć pyszny, syty obiad.

Paszteciki z nadzieniem warzywnym
Na ciasto:
- 500 g gotowanych ziemniaków w skórce
- 1 jajko
- 50 g kwaśnej śmietany
- około 300 g mąki (potrzebna ilość może się różnić w zależności od konsystencji ugotowanych ziemniaków, grubości śmietany i wielkości jajka)
- sól – do smaku
Nadzienie:
- 2 duże cebule
- 2 marchewki
- 400 g ogórków solonych
- 3-4 łyżki stołowe oleju
- 20 g masła
Inne:
- olej – do smażenia
[jak_będziemy_przestrzegać].
1) Przygotować nadzienie: Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju, aż zmięknie i zacznie brązowieć.

2. Dodać startą marchewkę i smażyć do miękkości.

Zdejmij usmażone warzywa z ognia i przełóż je do głębokiej miski.
4. Posolone ogórki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Smażyć je na niewielkiej ilości oleju przez 7-10 minut. Na koniec dodajemy gałkę masła i smażymy jeszcze przez 1 minutę.

5. Wymieszaj podsmażone ogórki z pozostałymi podsmażonymi warzywami.

6. Przygotowanie ciasta: Ugotowane ziemniaki obrać, włożyć do głębokiej miski i albo utłuc tłuczkiem, albo zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
7. Dodaj sól do smaku, jajko i kwaśną śmietanę. Bardzo dobrze wymieszać.
8. Stopniowo dodawaj przesianą mąkę. Zagnieść jednolite, miękkie i prawie nie klejące się ciasto.

9. Ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na paluszki, a następnie podzielić je na kawałki o grubości ok. 2 cm.

10. Rozwałkuj każdy kawałek ciasta rękami na cienki, okrągły placek. Rozprowadź cienką warstwę nadzienia (około jednej łyżki stołowej) na połowie powierzchni, pozostawiając luźne brzegi.

11. Następnie złóż luźną połowę placka na nadzienie, przykrywając je całkowicie i sklejając mocno brzegi.

Uformuj wszystkie placki w ten sam sposób.
Na patelni z odrobiną rozgrzanego oleju na średnim ogniu smażyć placki z obu stron na złoty kolor.


14) Podawaj placki i ciesz się ich wspaniałym smakiem! Nasi przyjaciele nie mogli odgadnąć ich niezwykłego nadzienia!
