Strona główna PRZEPISY Przygotować gniazda z mięsa mielonego nadziewane pieczarkami i serem

Przygotować gniazda z mięsa mielonego nadziewane pieczarkami i serem

Mięso mielone to popularny składnik, który można przyrządzać na wiele sposobów. Dziś pokażemy, jak zrobić gniazda mięsne nadziewane pieczarkami i serem. Przygotowanie tego dania zajmie tylko kilka minut, a będzie pysznym, pełnowartościowym obiadem. Przyjrzyjmy się wspólnie, co będzie nam potrzebne i jak należy postępować.

mlete maso 1
Źródło:
KAZAN

Co będzie nam potrzebne:

  • 800 g mielonej wieprzowiny lub wołowiny (lub mieszanki)
  • 2 jajka
  • 2 cebule
  • 300 g pieczarek
  • 100 g sera twardego
  • sól, czarne przyprawy mielone

Jak postępować:

1) Cebulę obrać, drobno posiekać i dodać do miski z mielonym mięsem. Dodaj jajko, sól, pieprz i wymieszaj.

mlete maso 2
Źródło:
KAZAN

2) Drugą cebulę pokroić w półpierścienie i podsmażyć na patelni z olejem. Dodać pokrojone w plasterki grzyby i razem podsmażać.

mlete maso 3
Źródło:
KAZAN

3) Zetrzeć ser na grubej tarce. Posmaruj blachę do pieczenia olejem i uformuj z mięsa średniej wielkości gniazda.

mlete maso 4
Źródło:
KAZAN

4) Wypełnić tartym serem, ułożyć warstwę grzybów i przykryć drugą warstwą sera.

mlete maso 5
Źródło:
KAZAN

5) Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 35 minut.

mlete maso 6
Źródło:
KAZAN

Życzymy dobrego smaku!

INSTRUKCJE WIDEO: