Mięso mielone to popularny składnik, który można przyrządzać na wiele sposobów. Dziś pokażemy, jak zrobić gniazda mięsne nadziewane pieczarkami i serem. Przygotowanie tego dania zajmie tylko kilka minut, a będzie pysznym, pełnowartościowym obiadem. Przyjrzyjmy się wspólnie, co będzie nam potrzebne i jak należy postępować.

KAZAN
Co będzie nam potrzebne:
- 800 g mielonej wieprzowiny lub wołowiny (lub mieszanki)
- 2 jajka
- 2 cebule
- 300 g pieczarek
- 100 g sera twardego
- sól, czarne przyprawy mielone
Jak postępować:
1) Cebulę obrać, drobno posiekać i dodać do miski z mielonym mięsem. Dodaj jajko, sól, pieprz i wymieszaj.

KAZAN
2) Drugą cebulę pokroić w półpierścienie i podsmażyć na patelni z olejem. Dodać pokrojone w plasterki grzyby i razem podsmażać.

KAZAN
3) Zetrzeć ser na grubej tarce. Posmaruj blachę do pieczenia olejem i uformuj z mięsa średniej wielkości gniazda.

KAZAN
4) Wypełnić tartym serem, ułożyć warstwę grzybów i przykryć drugą warstwą sera.

KAZAN
5) Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 35 minut.

KAZAN
Życzymy dobrego smaku!