Strona główna PRZEPISY Najlepsze plastry czekolady z delikatnym kremem waniliowym – gotowe w 35 minut!

Najlepsze plastry czekolady z delikatnym kremem waniliowym – gotowe w 35 minut!

Deser czekoladowy czy waniliowy? Często jest to naprawdę trudny wybór. Na szczęście istnieją desery, które łączą w sobie oba te klasyczne i uwielbiane smaki. Na przykład, wypróbuj ten przepis na kawałki czekolady z delikatnym kremem waniliowym i puszystą bitą śmietaną.

Nie będziesz już musiał wybierać i na pewno pokochasz tę kombinację.

 

Przepis na plastry czekolady z delikatnym kremem waniliowym i bitą śmietaną

 

składniki na ciasto

  • 4 jajka
  • 5 łyżek stołowych cukru
  • 5 łyżek stołowych mąki
  • 2 łyżki stołowe niesłodzonego kakao w proszku
  • 2 łyżki stołowe zimnej wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

składniki kremu

  • 1 saszetka budyniu waniliowego w proszku
  • 300 ml mleka
  • 3 łyżki stołowe cukru
  • 2 saszetki cukru waniliowego
  • 200 ml śmietany
  • 2 saszetki creme fraiche

krem

  • 200 ml śmietany
  • 50 g ciemnej czekolady

 

  • Rozdzielić jajka i ubić pianę z białek na sztywno. Żółtka wymieszać z cukrem, dodać mąkę, proszek do pieczenia, kakao i wodę i ubijać do uzyskania gładkiej masy. Na koniec wmieszać pianę z białek, przelać ciasto do formy i piec 35 minut w temperaturze 180 stopni.
  • Przygotować budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu w mleku i cukrze. Ubij śmietanę wymieszaną z creme fraiche i wymieszaj z cukrem waniliowym.
  • Na koniec wymieszaj z ostudzonym kremem i wyłóż krem na wierzch upieczonego ciasta. Ubić bitą śmietanę i rozprowadzić ją na całej powierzchni ciasta.
  • Na koniec posypać startą gorzką czekoladą.