Deser czekoladowy czy waniliowy? Często jest to naprawdę trudny wybór. Na szczęście istnieją desery, które łączą w sobie oba te klasyczne i uwielbiane smaki. Na przykład, wypróbuj ten przepis na kawałki czekolady z delikatnym kremem waniliowym i puszystą bitą śmietaną.
Nie będziesz już musiał wybierać i na pewno pokochasz tę kombinację.
Przepis na plastry czekolady z delikatnym kremem waniliowym i bitą śmietaną
składniki na ciasto
- 4 jajka
- 5 łyżek stołowych cukru
- 5 łyżek stołowych mąki
- 2 łyżki stołowe niesłodzonego kakao w proszku
- 2 łyżki stołowe zimnej wody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
składniki kremu
- 1 saszetka budyniu waniliowego w proszku
- 300 ml mleka
- 3 łyżki stołowe cukru
- 2 saszetki cukru waniliowego
- 200 ml śmietany
- 2 saszetki creme fraiche
krem
- 200 ml śmietany
- 50 g ciemnej czekolady
- Rozdzielić jajka i ubić pianę z białek na sztywno. Żółtka wymieszać z cukrem, dodać mąkę, proszek do pieczenia, kakao i wodę i ubijać do uzyskania gładkiej masy. Na koniec wmieszać pianę z białek, przelać ciasto do formy i piec 35 minut w temperaturze 180 stopni.
- Przygotować budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu w mleku i cukrze. Ubij śmietanę wymieszaną z creme fraiche i wymieszaj z cukrem waniliowym.
- Na koniec wymieszaj z ostudzonym kremem i wyłóż krem na wierzch upieczonego ciasta. Ubić bitą śmietanę i rozprowadzić ją na całej powierzchni ciasta.
- Na koniec posypać startą gorzką czekoladą.