Zachęcamy do wypróbowania tego przepisu na odpowiednią technikę przyrządzania pysznej, niezwykle delikatnej i soczystej pieczeni wieprzowej. Będziemy gotować z dodatkiem soli azotynowych. Nie należy się tym przejmować. Dodatek soli azotynowych nadaje produktowi ładny, smaczny kolor. Wydłuża również okres przydatności do spożycia, zapobiega rozwojowi bakterii w mięsie i zmiękcza jego włókna.

Sztuczki dotyczące pieczeni wieprzowej
- 1,6 kg wieprzowiny
- 16 g soli kamiennej
- 16 g soli azotynowych
- 2 g granulowanego czosnku
- 2 g ziaren czarnego pieprzu
- 2 g jagód jałowca
- 2 liście laurowe
- 2 g gałki muszkatołowej
- 2 g mielonej gałki muszkatołowej
- 2 g kolendry
Wymieszać sól kamienną i sól azotową (w równych ilościach).

2. Obtoczyć mięso z obu stron w mieszance soli, zawinąć w folię spożywczą i przechowywać w lodówce przez tydzień. Zaleca się oznaczenie mięsa datą włożenia go do lodówki oraz datą wyjęcia i przygotowania.

Rozgnieć liście laurowe, czarny pieprz, kolendrę i gałkę muszkatołową. Dodać mieloną gałkę muszkatołową, granulowany czosnek i wymieszać przyprawy.

4. Odkrywamy mięso i wmasowujemy w nie suchą mieszankę przypraw.

5. Do sprawdzenia temperatury mięsa potrzebny będzie termometr. Włożyć igłę termometru do kawałka mięsa, umieścić go w brytfannie, a następnie wstawić do piekarnika. Powinna być zimna. Ustawić temperaturę 70 °C. Po godzinie podnieść temperaturę do 80 °C. Ważne jest, aby temperatura mięsa wynosiła 72-74 °C. Nie otwierać piekarnika przez kilka godzin po podniesieniu temperatury do 80 °C.


6. Gotowanie naszego kawałka mięsa trwało 4 i pół godziny. Temperatura kawałka mięsa może być nieco wyższa lub niższa w zależności od jego wielkości. Wyjmij mięso z piekarnika, przykryj blachę folią spożywczą i włóż do lodówki na 6 godzin.


7. Wyjmij mięso z lodówki, usuń folię, pokrój w plastry i smacznego!

Świetnie nadaje się do kanapek, na talerzu z przystawkami lub jako przekąska!
Polecamy również przygotowanie smacznej sałatki z tuńczyka i fasoli z puszki. Jest bardzo smaczny i może być podawany na świątecznej desce.
Pyszna sałatka z tuńczykiem i fasolą z puszki!
- 300 g fasoli z puszki
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym (do sałatki)
- 200 g pomidorów
- 1 czerwona cebula
- 10 g pietruszki
Opatrunek:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- pół łyżeczki soli
- 1 łyżka soku z cytryny (do smaku)
Do marynowania cebuli:
- 1 łyżka stołowa octu
- 1 łyżeczka cukru
- pół łyżeczki soli
- 1 szklanka wrzącej wody
Przygotować marynatę z cebuli: pokroić cebulę na małe kawałki i przełożyć do miski. Dodaj sól, cukier, ocet i wrzącą wodę. Wymieszaj i pozwól cebuli marynować się podczas przygotowywania pozostałych składników sałatki.

2. Posiekać natkę pietruszki, pokroić pomidory w kostkę i dodać do salaterki.


Fasolę umyć, dobrze odsączyć i dodać do miski z tuńczykiem, rozgnieść widelcem i odsączyć z soku. Dodać natkę pietruszki i odsączoną marynowaną cebulę.


4. Przygotuj dressing: zmieszaj oliwę z sokiem z cytryny i wymieszaj trzepaczką. Dodaj odrobinę soli.

5. Polać sałatkę dressingiem i wymieszać.

6. Otrzymasz kolorową, smaczną i bardzo łatwą w przygotowaniu sałatkę.