Strona główna PRZEPISY Doskonała pieczeń wieprzowa – odpowiednia technika przygotowania!

Doskonała pieczeń wieprzowa – odpowiednia technika przygotowania!

Zachęcamy do wypróbowania tego przepisu na odpowiednią technikę przyrządzania pysznej, niezwykle delikatnej i soczystej pieczeni wieprzowej. Będziemy gotować z dodatkiem soli azotynowych. Nie należy się tym przejmować. Dodatek soli azotynowych nadaje produktowi ładny, smaczny kolor. Wydłuża również okres przydatności do spożycia, zapobiega rozwojowi bakterii w mięsie i zmiękcza jego włókna.

Dokonalé pečené vepřové maso - správná technika přípravy!
Źródło: retete-usoare.eu

 

Sztuczki dotyczące pieczeni wieprzowej

 

  • 1,6 kg wieprzowiny
  • 16 g soli kamiennej
  • 16 g soli azotynowych
  • 2 g granulowanego czosnku
  • 2 g ziaren czarnego pieprzu
  • 2 g jagód jałowca
  • 2 liście laurowe
  • 2 g gałki muszkatołowej
  • 2 g mielonej gałki muszkatołowej
  • 2 g kolendry

 

Wymieszać sól kamienną i sól azotową (w równych ilościach).

Dokonalé pečené vepřové maso - správná technika přípravy!
Źródło: retete-usoare.eu

2. Obtoczyć mięso z obu stron w mieszance soli, zawinąć w folię spożywczą i przechowywać w lodówce przez tydzień. Zaleca się oznaczenie mięsa datą włożenia go do lodówki oraz datą wyjęcia i przygotowania.

Dokonalé pečené vepřové maso - správná technika přípravy!
Źródło: retete-usoare.eu

Rozgnieć liście laurowe, czarny pieprz, kolendrę i gałkę muszkatołową. Dodać mieloną gałkę muszkatołową, granulowany czosnek i wymieszać przyprawy.

Dokonalé pečené vepřové maso - správná technika přípravy!
Źródło: retete-usoare.eu

4. Odkrywamy mięso i wmasowujemy w nie suchą mieszankę przypraw.

Dokonalé pečené vepřové maso - správná technika přípravy!
Źródło: retete-usoare.eu

5. Do sprawdzenia temperatury mięsa potrzebny będzie termometr. Włożyć igłę termometru do kawałka mięsa, umieścić go w brytfannie, a następnie wstawić do piekarnika. Powinna być zimna. Ustawić temperaturę 70 °C. Po godzinie podnieść temperaturę do 80 °C. Ważne jest, aby temperatura mięsa wynosiła 72-74 °C. Nie otwierać piekarnika przez kilka godzin po podniesieniu temperatury do 80 °C.

Dokonalé pečené vepřové maso - správná technika přípravy!
Źródło: retete-usoare.eu
Dokonalé pečené vepřové maso - správná technika přípravy!
Źródło: retete-usoare.eu

6. Gotowanie naszego kawałka mięsa trwało 4 i pół godziny. Temperatura kawałka mięsa może być nieco wyższa lub niższa w zależności od jego wielkości. Wyjmij mięso z piekarnika, przykryj blachę folią spożywczą i włóż do lodówki na 6 godzin.

Dokonalé pečené vepřové maso - správná technika přípravy!
Źródło: retete-usoare.eu
Dokonalé pečené vepřové maso - správná technika přípravy!
Źródło: retete-usoare.eu

7. Wyjmij mięso z lodówki, usuń folię, pokrój w plastry i smacznego!

Dokonalé pečené vepřové maso - správná technika přípravy!
Źródło: retete-usoare.eu

Świetnie nadaje się do kanapek, na talerzu z przystawkami lub jako przekąska!

Polecamy również przygotowanie smacznej sałatki z tuńczyka i fasoli z puszki. Jest bardzo smaczny i może być podawany na świątecznej desce.

Pyszna sałatka z tuńczykiem i fasolą z puszki!

  • 300 g fasoli z puszki
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym (do sałatki)
  • 200 g pomidorów
  • 1 czerwona cebula
  • 10 g pietruszki

Opatrunek:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • pół łyżeczki soli
  • 1 łyżka soku z cytryny (do smaku)

Do marynowania cebuli:

  • 1 łyżka stołowa octu
  • 1 łyżeczka cukru
  • pół łyżeczki soli
  • 1 szklanka wrzącej wody

 

Przygotować marynatę z cebuli: pokroić cebulę na małe kawałki i przełożyć do miski. Dodaj sól, cukier, ocet i wrzącą wodę. Wymieszaj i pozwól cebuli marynować się podczas przygotowywania pozostałych składników sałatki.

Vynikající salát s tuňákem a fazolemi z konzervy!
Źródło: retete-usoare.eu

2. Posiekać natkę pietruszki, pokroić pomidory w kostkę i dodać do salaterki.

Vynikající salát s tuňákem a fazolemi z konzervy!
Źródło: retete-usoare.eu
Vynikající salát s tuňákem a fazolemi z konzervy!
Źródło: retete-usoare.eu

Fasolę umyć, dobrze odsączyć i dodać do miski z tuńczykiem, rozgnieść widelcem i odsączyć z soku. Dodać natkę pietruszki i odsączoną marynowaną cebulę.

Vynikající salát s tuňákem a fazolemi z konzervy!
Źródło: retete-usoare.eu
Vynikající salát s tuňákem a fazolemi z konzervy!
Źródło: retete-usoare.eu

4. Przygotuj dressing: zmieszaj oliwę z sokiem z cytryny i wymieszaj trzepaczką. Dodaj odrobinę soli.

Vynikající salát s tuňákem a fazolemi z konzervy!
Źródło: retete-usoare.eu

5. Polać sałatkę dressingiem i wymieszać.

Vynikající salát s tuňákem a fazolemi z konzervy!
Źródło: retete-usoare.eu

6. Otrzymasz kolorową, smaczną i bardzo łatwą w przygotowaniu sałatkę.