Nie wiesz, co ugotować na obiad i nie chcesz spędzać zbyt wiele czasu w kuchni? Krok po kroku przedstawiamy wspaniały przepis na pieczeń wieprzową. Przygotowanie tego dania zajmie Ci zaledwie kilka minut, a będziesz mieć pyszny, pełnowartościowy obiad lub kolację.

Pieczeń wieprzowa
- 2-2,5 kg karkówki wieprzowej
- 300 g słodkiej papryki
- 300 g cebuli
- 1 kg ziemniaków
- 6-7 ząbków czosnku
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 150 g boczku
- 250 g sera
Marynata:
- 1 łyżka papryki
- 1 łyżeczka papryki chili
- 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 2-3 łyżeczki soli (do smaku)
- 3 łyżki stołowe soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
[jak_będziemy_przestrzegać].
Karkówkę pokroić w plastry, tak aby można ją było przełożyć do ugotowanych warzyw.

2. Przygotowanie marynaty: wszystkie składniki marynaty umieścić w misce i wymieszać.

3. Posmaruj obficie mięso marynatą, przełóż do dużego pojemnika i zawiń w folię spożywczą. Pozostawić do zamarynowania, a następnie przygotować pozostałe składniki.

Wskazówka: zachowaj część marynaty na później.
4. Obierz wszystkie warzywa.
5. Posiekaj bekon i ser.

6. Paprykę i cebulę pokroić w krążki. Pokrój ziemniaki i ząbki czosnku na pół i włóż je do głębokiej miski. Dodaj sól, olej i dobrze wymieszaj.

7. Posmaruj blachę do pieczenia odrobiną marynaty.
8. Do każdego kawałka mięsa włóż dwa plasterki papryki i cebuli, plasterek boczku i ser. Zabezpiecz kawałek mięsa na środku dwiema nitkami sznurka kuchennego.

9. Przełożyć je do naczynia do pieczenia, dodać po bokach mieszankę ziemniaczano-czosnkową, posmarować odrobiną marynaty, przykryć naczynie pokrywką (lub folią) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec przez 60 minut. Zdejmij pokrywę i piecz mięso i warzywa przez kolejne 60-70 minut w tej samej temperaturze.

10. Przełożyć mięso na talerz, pokroić w plastry i podawać z ziemniakami.

Jeśli spodobał Ci się ten przepis na pieczeń wieprzową, podziel się nim z przyjaciółmi! Polecamy również.