Strona główna PRZEPISY Roladki z kurczaka z farszem z wątróbki, owinięte w boczek – jako...

Roladki z kurczaka z farszem z wątróbki, owinięte w boczek – jako pierwsze znikają ze stołu

Kurczak jest bardzo popularnym składnikiem wielu kuchni. Zaskocz swoich gości nowym przepisem na roladki z kurczaka z farszem z wątróbki, panierowane w boczku. Przygotowanie tego pysznego dania zajmuje tylko kilka minut, a stanowi ono pyszny, pełnowartościowy obiad.

Kuřecí rolky s jaterní nádivkou, obalené ve slanině
Źródło: retete-usoare.eu

 

Roladki z kurczaka z farszem z wątróbki, zawijane w boczek

 

  • 12 cienkich plasterków bekonu
  • około 700 g piersi z kurczaka
  • 250 g wątróbki z kurczaka
  • pół dużej cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki mielonej kolendry
  • ½ łyżeczki suszonej bazylii
  • ½ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 50 ml oleju (do smażenia)
Kuřecí rolky s jaterní nádivkou, obalené ve slanině
Źródło: retete-usoare.eu

 

Pierś z kurczaka pokroić na 12 plasterków o grubości 5-7 mm. Przykryj je folią spożywczą i za pomocą tłuczka do mięsa pokrój na cienkie plasterki, uważając, aby ich nie połamać.

2. Następnie wymieszaj z papryką, mieloną kolendrą, suszoną bazylią, mielonym czarnym pieprzem i łyżeczką soli. Posypać nimi plastry mięsa (z obu stron) i ułożyć na talerzu. Przykryj je folią spożywczą i włóż do lodówki, aby się marynowały, podczas gdy Ty będziesz przygotowywać nadzienie.

Kuřecí rolky s jaterní nádivkou, obalené ve slanině
Źródło: retete-usoare.eu

3. Przygotować nadzienie: Wątróbkę i cebulę pokroić na małe kawałki. Włóż je do blendera i zmiksuj na pastę.

Kuřecí rolky s jaterní nádivkou, obalené ve slanině
Źródło: retete-usoare.eu
Kuřecí rolky s jaterní nádivkou, obalené ve slanině
Źródło: retete-usoare.eu

4. Na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju, na średnim ogniu, smaż mieszankę cebulową, aż cały płyn odparuje z patelni. Następnie dodajemy odrobinę soli, przeciśnięty przez praskę czosnek i dalej smażymy przez 2 minuty.

Kuřecí rolky s jaterní nádivkou, obalené ve slanině
Źródło: retete-usoare.eu

5. Pozostawić usmażoną masę do ostygnięcia.

6. Uformować bułki. Następnie złóż długie brzegi do środka i zwiń w rulon.

Kuřecí rolky s jaterní nádivkou, obalené ve slanině
Źródło: retete-usoare.eu
Kuřecí rolky s jaterní nádivkou, obalené ve slanině
Źródło: retete-usoare.eu
Kuřecí rolky s jaterní nádivkou, obalené ve slanině
Źródło: retete-usoare.eu

7. Rozciągnij nieco plaster bekonu (wzdłuż i wszerz), aby zwiększyć jego powierzchnię. Następnie owinąć go wokół rolki, tak aby była całkowicie przykryta.

Kuřecí rolky s jaterní nádivkou, obalené ve slanině
Źródło: retete-usoare.eu

Uformuj wszystkie rolki w ten sam sposób.

Kuřecí rolky s jaterní nádivkou, obalené ve slanině
Źródło: retete-usoare.eu

9) Smażyć bułki na rozgrzanym oleju na złoty kolor ze wszystkich stron.

Kuřecí rolky s jaterní nádivkou, obalené ve slanině
Źródło: retete-usoare.eu

10. Następnie przenieś je na blachę do pieczenia.

Kuřecí rolky s jaterní nádivkou, obalené ve slanině
Źródło: retete-usoare.eu

11. Piec przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 160°C.