Kurczak jest bardzo popularnym składnikiem wielu kuchni. Zaskocz swoich gości nowym przepisem na roladki z kurczaka z farszem z wątróbki, panierowane w boczku. Przygotowanie tego pysznego dania zajmuje tylko kilka minut, a stanowi ono pyszny, pełnowartościowy obiad.

Roladki z kurczaka z farszem z wątróbki, zawijane w boczek
- 12 cienkich plasterków bekonu
- około 700 g piersi z kurczaka
- 250 g wątróbki z kurczaka
- pół dużej cebuli
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- ½ łyżeczki mielonej kolendry
- ½ łyżeczki suszonej bazylii
- ½ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- 1,5 łyżeczki soli
- 50 ml oleju (do smażenia)

Pierś z kurczaka pokroić na 12 plasterków o grubości 5-7 mm. Przykryj je folią spożywczą i za pomocą tłuczka do mięsa pokrój na cienkie plasterki, uważając, aby ich nie połamać.
2. Następnie wymieszaj z papryką, mieloną kolendrą, suszoną bazylią, mielonym czarnym pieprzem i łyżeczką soli. Posypać nimi plastry mięsa (z obu stron) i ułożyć na talerzu. Przykryj je folią spożywczą i włóż do lodówki, aby się marynowały, podczas gdy Ty będziesz przygotowywać nadzienie.

3. Przygotować nadzienie: Wątróbkę i cebulę pokroić na małe kawałki. Włóż je do blendera i zmiksuj na pastę.


4. Na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju, na średnim ogniu, smaż mieszankę cebulową, aż cały płyn odparuje z patelni. Następnie dodajemy odrobinę soli, przeciśnięty przez praskę czosnek i dalej smażymy przez 2 minuty.

5. Pozostawić usmażoną masę do ostygnięcia.
6. Uformować bułki. Następnie złóż długie brzegi do środka i zwiń w rulon.



7. Rozciągnij nieco plaster bekonu (wzdłuż i wszerz), aby zwiększyć jego powierzchnię. Następnie owinąć go wokół rolki, tak aby była całkowicie przykryta.

Uformuj wszystkie rolki w ten sam sposób.

9) Smażyć bułki na rozgrzanym oleju na złoty kolor ze wszystkich stron.

10. Następnie przenieś je na blachę do pieczenia.

11. Piec przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 160°C.