Krok po kroku przedstawiamy wspaniały przepis na roladę Pavlova z puree malinowym. Niezależnie od tego, czy delektujesz się weekendową kawą w samotności, czy zapraszasz przyjaciół, każdy doceni słodki akcent w postaci smacznego deseru.

Rolada Pavlova z puree malinowym
- 6 białek jaj
- 300 g cukru granulowanego
Kremowe nadzienie:
- 500 g Mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 KL ekstrakt waniliowy
Nadzienie malinowe:
- 150 g malin
- 5 łyżek cukru granulowanego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 żółtko
- 1 łyżka skrobi kukurydzianej
- 1 łyżka masła
Zacznij od zrobienia puree malinowego. Doprowadź do wrzenia maliny, sok z cytryny, cukier i około pół litra wody. Zdjąć z ognia i przecedzić przez sito, aby pozbyć się ziaren. Ostudzoną masę malinową przelej z powrotem do garnka i dodaj żółtko, w którym rozpuściła się skrobia. Doprowadź przecier malinowy do wrzenia i gotuj przez 1 minutę, stale mieszając. Zdjąć z ognia i wmieszać zimne masło. Pozostawić do ostygnięcia.
2. Rozgrzać piekarnik do 200°C.
Białka ubijać do momentu, aż stracą swoją przejrzystość, następnie stopniowo dodawać cukier i dalej ubijać. Po około 8 minutach pojawi się sztywny śnieg.
4) Rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w temperaturze 200°C przez około 8 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 160°C i piecz przez kolejne 8 minut.
5. Zdejmij papier do pieczenia i przykryj beziki w formie kolejnym papierem do pieczenia. W rękawiczkach (blaszka jest gorąca) odwróć blaszkę na papier, odłóż ją na bok i ostrożnie zdejmij papier, na którym piekło się ciasto. Pozostawić do ostygnięcia.
6. Posmaruj ciasto kremem mascarpone, w którym wymieszałeś cukier, mascarpone i ekstrakt waniliowy. Rozsmarować puree malinowe na warstwie kremu. Następnie zwiń ciasto w roladę, używając wyłożonego papierem do pieczenia papieru. Posypać cukrem pudrem i podawać.

Lekki jak ptyś…