Strona główna PRZEPISY Potrawa dla „leniwej kobiety” – wystarczy umieścić wszystkie składniki na blasze do...

Potrawa dla „leniwej kobiety” – wystarczy umieścić wszystkie składniki na blasze do pieczenia i wstawić do piekarnika.

Czy należysz do miłośników szybkich, łatwych i smacznych przepisów, które nie wymagają wielu brudnych naczyń? Jeśli tak, to ta książka jest dla Ciebie. Wystarczy ułożyć wszystkie składniki na blasze do pieczenia i wstawić do piekarnika. Przygotuj ten smaczny obiad dla swojej rodziny, na pewno też go pokochają.

Daj nam znać w komentarzach poniżej, czy już wypróbowałeś ten fantastyczny przepis lub czy dopiero zamierzasz go wypróbować.

maso
Źródło: retete-usoare.eu

Co będzie nam potrzebne:

  • 1 kg białej kapusty
  • 700 g mięsa mielonego
  • 1 duża cebula
  • 1 duża marchew
  • 3-4 małe pomidory (można je zastąpić pomidorami z puszki lub sosem pomidorowym)
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany
  • 20-30 g masła (opcjonalnie)
  • sól, pieprz, przyprawa do mięsa – do smaku.

Jeśli chcesz, możesz dodać do mieszanki mięsnej ½ szklanki ugotowanego ryżu


Jak postępować:

1) Zetrzeć na tarce cebulę i marchewkę. Do startych warzyw dodaj sól, przyprawy i śmietanę.

2) Następnie dodać mięso mielone. Dobrze wymieszać.

3) Kapustę drobno posiekać. Posypać solą i dobrze wymieszać rękami.

4) Przygotowani kapusta Przygotowaną kapustę ułożyć w wysmarowanej tłuszczem blasze lub misce i nałożyć na nią masę mięsną. Wierzchnią warstwę ponownie musi stanowić kapusta.

5) Pomidory pokroić w krążki i ułożyć na wierzchu kapusty. Na wierzchu ułóż łyżkę kwaśnej śmietany.

6) Jeśli przygotowujesz danie z „suchszym” mięsem, możesz dodać na wierzch małe kawałki pokrojonego w kostkę masła.

7) Przykryć blachę lub naczynie folią aluminiową i wstawić do nagrzanego piekarnika o temperaturze do 200°C. Zapiekaj potrawę przez 30-40 minut. Następnie zdejmij folię z powierzchni i kontynuuj pieczenie przez kolejne 15-20 minut, aż do zrumienienia.

8) Pachnące i smaczne danie jest gotowe. Podawać z kwaśną śmietaną.

Życzymy dobrego smaku!

Źródło przepisu: retete-usoare.eu