Czy należysz do miłośników szybkich, łatwych i smacznych przepisów, które nie wymagają wielu brudnych naczyń? Jeśli tak, to ta książka jest dla Ciebie. Wystarczy ułożyć wszystkie składniki na blasze do pieczenia i wstawić do piekarnika. Przygotuj ten smaczny obiad dla swojej rodziny, na pewno też go pokochają.
Daj nam znać w komentarzach poniżej, czy już wypróbowałeś ten fantastyczny przepis lub czy dopiero zamierzasz go wypróbować.

Co będzie nam potrzebne:
- 1 kg białej kapusty
- 700 g mięsa mielonego
- 1 duża cebula
- 1 duża marchew
- 3-4 małe pomidory (można je zastąpić pomidorami z puszki lub sosem pomidorowym)
- 4 łyżki kwaśnej śmietany
- 20-30 g masła (opcjonalnie)
- sól, pieprz, przyprawa do mięsa – do smaku.
Jeśli chcesz, możesz dodać do mieszanki mięsnej ½ szklanki ugotowanego ryżu
Jak postępować:
1) Zetrzeć na tarce cebulę i marchewkę. Do startych warzyw dodaj sól, przyprawy i śmietanę.
2) Następnie dodać mięso mielone. Dobrze wymieszać.
3) Kapustę drobno posiekać. Posypać solą i dobrze wymieszać rękami.
4) Przygotowani kapusta Przygotowaną kapustę ułożyć w wysmarowanej tłuszczem blasze lub misce i nałożyć na nią masę mięsną. Wierzchnią warstwę ponownie musi stanowić kapusta.
5) Pomidory pokroić w krążki i ułożyć na wierzchu kapusty. Na wierzchu ułóż łyżkę kwaśnej śmietany.
6) Jeśli przygotowujesz danie z „suchszym” mięsem, możesz dodać na wierzch małe kawałki pokrojonego w kostkę masła.
7) Przykryć blachę lub naczynie folią aluminiową i wstawić do nagrzanego piekarnika o temperaturze do 200°C. Zapiekaj potrawę przez 30-40 minut. Następnie zdejmij folię z powierzchni i kontynuuj pieczenie przez kolejne 15-20 minut, aż do zrumienienia.
8) Pachnące i smaczne danie jest gotowe. Podawać z kwaśną śmietaną.
Życzymy dobrego smaku!
Źródło przepisu: retete-usoare.eu