Strona główna PRZEPISY Niedrogi przepis na kawałki budyniu z kwaśną śmietaną i delikatnym smakiem

Niedrogi przepis na kawałki budyniu z kwaśną śmietaną i delikatnym smakiem

Dziś pokażemy Ci tani przepis na custard z kwaśną śmietaną, który będzie smakował całej Twojej rodzinie. Przygotowanie nie jest wcale pracochłonne. Kawa będzie gotowa w mgnieniu oka, a najlepsze w tej słodkiej kawie jest to, że nie trzeba biegać do sklepu, aby ją przygotować. Wszystkie składniki można zawsze znaleźć w domu. Nie trzeba kupować niczego specjalnego.


Niedrogi przepis na kawałki budyniu z kwaśną śmietaną:

Co będzie nam potrzebne:

Na ciasto:

  • 400 g mąki
  • 200 g masła
  • 150 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 2-3 łyżki stołowe mleka

Na krem:

  • 2 opakowania budyniu waniliowego (można łączyć budynie według uznania). Na przykład jeden waniliowy i jeden kremowy)
  • 150 g cukru
  • 500 ml mleka
  • 1 łyżka skórki z cytryny i wyciśnięty sok
  • 600 ml kwaśnej śmietany

Jak będziemy postępować:

  1. W misce wymieszaj składniki na ciasto. Zagnieć ciasto, zawiń je w folię i włóż do lodówki, aby odpoczęło przez pół godziny.
  2. Budynie ugotować w mleku z cukrem według przepisu. Gdy ostygnie, letnią masę budyniową wymieszać z kwaśną śmietaną, skórką i sokiem z cytryny.
  3. Ciasto przekroić na dwa równe płaty (ok. 20 x 30 cm) i położyć jeden z nich na wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką blasze do pieczenia. Równomiernie rozprowadzić krem na cieście i przykryć drugim płatem.
  4. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 25-30 minut.

Życzymy dobrego smaku!