Szukasz świetnego przepisu na danie, którym możesz poczęstować rodzinę w weekend? Krok po kroku przedstawiamy wspaniały przepis: frittata ziemniaczana bez jajek! Nie czekaj na nic i zacznij przygotowania, zanim będzie za późno, każdy początkujący kucharz i szef kuchni może to zrobić!

Frittata ziemniaczana bez jajek
- 1200 g ziemniaków
- 40 g mąki zwykłej
- sól – do smaku
- oregano – do smaku
- pieprz – do smaku
- oliwa z oliwek – do smażenia
Obrane ziemniaki pokroić w cienkie krążki o grubości 2-3 mm. Umieść je w misce lub innym odpowiednim pojemniku.

2. Dodaj mąkę, sól i oregano do smaku. Bardzo dobrze wymieszać rękami.
3. Dodaj chili do smaku. Mieszać jeszcze przez kilka minut.

4. Posmaruj dno patelni oliwą z oliwek. Dodać ząbki czosnku i smażyć przez 2-3 minuty, aby uwolnić ich aromat i smak. Następnie należy go usunąć.

5. Ułóż ziemniaki na przygotowanej patelni. Dobrze ugnieć je rękami. Skropić odrobiną oliwy z oliwek.

6. Smażyć ziemniaki przez około 30 minut na małym ogniu pod przykryciem.

7. Następnie przykryj je talerzem, a olej z patelni przelej do dzbanka. Przełóż frittatę na talerz.
8. Dodaj olej na patelnię i odwróć frittatę na drugą stronę. Od czasu do czasu dociskaj je łopatką i smaż przez kolejne 10-15 minut, aż będą gotowe.

9. Ostrożnie wyłożyć je na talerz, najpierw odsączając olej z patelni do filiżanki.
10) Pokrój frittatę z doskonałym smakiem i podawaj!


Prosty przepis z kilkoma wariantami, które sprawiają, że są chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku! Frittata może być również przygotowana bez jajek. Rezultat będzie dla Ciebie zaskoczeniem!