Jeśli lubisz jeść słodycze i jesteś pasjonatem gotowania, będziesz zachwycony tą nowością. Przygotuj ten dżem jabłkowy z chili i ziołami! Dzięki papryczkom chili i ziołom zwykły dżem jabłkowy stał się przysmakiem.

Dżem jabłkowy z chili i ziołami
- 2 kg jabłek
- 500 g cukru granulowanego
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 szt. papryczek chili
- sok i skórka z 1 cytryny
- zioła do smaku (mięta, melisa, rozmaryn…)
Oczyścić i pokroić jabłka. Umieść jabłka w rondlu, dodaj niewielką ilość wody i gotuj przez około 20 minut. Następnie zmiksować za pomocą blendera.
2. Dodaj cukier granulowany i waniliowy, sok i skórkę z cytryny, posiekane chili i posiekane zioła do smaku. Wymieszać i gotować przez kolejne 5 do 10 minut.
3. Przygotowany dżem przelej do czystych słoików i sterylizuj w temperaturze 80°C przez około 25 minut.