Strona główna PRZEPISY Dżem jabłkowy z chili i ziołami – zwykły dżem podniesiony do rangi...

Dżem jabłkowy z chili i ziołami – zwykły dżem podniesiony do rangi luksusu

Jeśli lubisz jeść słodycze i jesteś pasjonatem gotowania, będziesz zachwycony tą nowością. Przygotuj ten dżem jabłkowy z chili i ziołami! Dzięki papryczkom chili i ziołom zwykły dżem jabłkowy stał się przysmakiem.

Jablečný džem s chilli a bylinkami
Źródło: iStockphoto

 

Dżem jabłkowy z chili i ziołami

 

  • 2 kg jabłek
  • 500 g cukru granulowanego
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 szt. papryczek chili
  • sok i skórka z 1 cytryny
  • zioła do smaku (mięta, melisa, rozmaryn…)

 

Oczyścić i pokroić jabłka. Umieść jabłka w rondlu, dodaj niewielką ilość wody i gotuj przez około 20 minut. Następnie zmiksować za pomocą blendera.

2. Dodaj cukier granulowany i waniliowy, sok i skórkę z cytryny, posiekane chili i posiekane zioła do smaku. Wymieszać i gotować przez kolejne 5 do 10 minut.

3. Przygotowany dżem przelej do czystych słoików i sterylizuj w temperaturze 80°C przez około 25 minut.